De 5 sites met auteursrechtvrije afbeeldingen die we aanbevelen
Een goed voorbeeld: je wilt een serie doeken maken om je huis mee te versieren en bent op zoek naar originele foto’s – je wilt niet de gebruikelijke stockfoto’s! Maar je weet niet waar je moet zoeken.
Een ander voorbeeld: je hebt beelden nodig voor je website, wilt geen geld uitgeven aan een fotoservice en besluit online te zoeken wat je nodig hebt. Maar je weet niet waar je rechtenvrije foto’s kunt vinden.
Nou, in beide gevallen ben je op de juiste plek. Hier hebben we auteursrechtvrije fotosites verzameld die je kunt gebruiken om de foto’s te vinden die je zoekt. Uitgebreide keuze, beeldkwaliteit, originaliteit van de opname en gratis service zijn de vereisten die onze selectie hebben geleid.
Wat is auteursrecht en waarom is het belangrijk om het te respecteren?
Eerst is het goed om een pitstop te maken om het auteursrecht te verduidelijken, een delicaat en verraderlijk onderwerp voor wie het niet serieus neemt. De fout om te denken dat wat we online vinden gratis inhoud is die we naar believen kunnen gebruiken, kan in feite leiden tot fouten en… boetes!
Auteursrecht is het copyright dat elk geniaal werk beschermt (muziek, schilderij, fotografie, literatuur…). Wanneer we te maken hebben met een werk dat beschermd is door een dergelijk recht, kunnen we het niet zomaar gebruiken: het is verboden om het te reproduceren of te delen zonder een financiële overeenkomst met de auteur, of in ieder geval zonder zijn toestemming te vragen.
Dus, als je op zoek bent naar afbeeldingen voor je site, voor je sociale redactionele plan, voor een flyer of voor een ander project: koop de afbeeldingen die je nodig hebt of gebruik de rechtenvrije afbeeldingen, die voor iedereen vrij te gebruiken zijn.
Hoe auteursrechtvrije afbeeldingen zoeken op Google
Je kunt de afbeeldingen die je nodig hebt ook vinden op Google via een eenvoudige zoekopdracht naar afbeeldingen. Het belangrijkste is om dit te doen zonder het auteursrecht te schenden. Dus, zodra je bent begonnen met het zoeken naar afbeeldingen, klik je net onder de balk op ‘Tools’ en begin je met het toepassen van filters om je selectie van resultaten te verfijnen. Dit zijn de onderdelen die je kunt aanpassen
Grootte: kies tussen Groot; Middel; Klein; Pictogram.
Kleur: een erg handig filter als je je zoekopdracht wilt beperken tot een nauwkeurig kleurenpalet.
Type: kies uit Elk type; Clipart; Tekeningen; GIF. Als je naar foto’s zoekt, laat je de instelling ‘Elk type’ staan.
Datum/Tijd: je kunt je zoekopdracht beperken tot een precies tijdsbestek.
Gebruiksrechten: dit is het deel waarin we het meest geïnteresseerd zijn. Je kunt kiezen tussen: Alle, Creative Commons Licenties; Commerciële en andere licenties. Als je op zoek bent naar afbeeldingen zonder auteursrechten, selecteer dan ‘Creative Commons Licenties’ en je krijgt een selectie afbeeldingen met verschillende licentietypen. Klik op de licentie waarin je geïnteresseerd bent en lees meer over de gebruiksvoorwaarden onder het kopje: ‘Licentiegegevens’.
Maar nu rijst de vraag: wat zijn Creative Commons licenties? Het zijn auteursrechtlicenties die gebruikt worden wanneer een auteur het recht wil geven om zijn werk onder bepaalde voorwaarden te gebruiken of aan te passen. Hij kan bijvoorbeeld beslissen dat zijn afbeelding alleen voor niet-commerciële doeleinden mag worden gebruikt.
Zoals je zult hebben begrepen, is het beoordelen van het type licentie geen praktische en eenvoudige handeling, maar eerder omslachtig. Voor je gemak raden we sites aan die gratis beeldarchieven aanbieden die je met één klik kunt downloaden, zonder het risico te lopen het auteursrecht te schenden.
Ons advies: 5 gratis sites met afbeeldingen zonder copyright
Er zijn talloze sites die gratis, hoogwaardige, originele en auteursrechtvrije afbeeldingen aanbieden. Laten we er een paar samen bekijken, van de bekendste tot meer nicheprojecten.
Pixabay, veel filters voor gericht zoeken
Pixabay is misschien wel de bekendste van allemaal. Het is een creatieve gemeenschap die auteursrechtvrije afbeeldingen deelt die je dus ook voor commerciële doeleinden kunt gebruiken. Het archief is enorm: we hebben het over meer dan 1,9 miljoen afbeeldingen. We durven dus te wedden dat je zonder al te veel moeite precies zult vinden wat je zoekt.
Het zoeken gaat sneller door de vele filters, je kunt bijvoorbeeld
- gecombineerde zoekopdrachten uitvoeren;
- termen uitsluiten (je kunt bijvoorbeeld zoeken op rode bloemen en rozen uitsluiten);
- zoeken op auteur;
- uw zoekopdracht verrijken door afbeeldingen met spelfouten op te nemen;
- zoeken op groepen trefwoorden.
Handiger dan dat!
Tips van Pexels
Pexels heeft ook een benijdenswaardig archief van gratis afbeeldingen in hoge resolutie. Zijn sterke punten? Wij vonden verschillende aspecten goed:
- De thematische collecties. Erg handig als we geen duidelijk idee hebben van de afbeelding die we nodig hebben en op zoek zijn naar inspiratie voor een thema.
- Het zoeken op kleur. Handig als we een palet hebben waar we ons aan moeten houden.
- De ‘zij’-tips. Voorbeeld: we zoeken naar afbeeldingen met het trefwoord “klavertje” en tussen de resultaten krijgen we een reeks suggesties van collecties rond het thema geluk, de kleur groen, Ierland, St Patrick’s Day…
Unsplash, kwantiteit en kwaliteit gaan hand in hand
Unsplash heeft een enorme galerij met afbeeldingen die je gratis kunt downloaden. Maar let op: als de afbeeldingen worden gebruikt voor commerciële doeleinden, kan de auteur credits aanvragen (Foto door: naam auteur). Terecht, want Unsplash is ook een hulpmiddel voor zelfpromotie. We raden het aan voor de kwaliteit van de foto’s: je vindt er echt mooie en ook nogal ‘coole’ beelden. En het archief is enorm.
Een van de filters om je zoekopdracht te verfijnen is: afbeeldingsrichting; kleuren; relevantie of nieuwheid van de resultaten. Er is ook een reeks tags met betrekking tot je zoekopdracht die je zullen helpen je zoekopdracht te verfijnen om sneller bij de juiste afbeelding te komen. Probeer het eens!
Gratisography, niet de gebruikelijke stockafbeeldingen
“Wij zijn ‘s werelds meest extravagante verzameling van gratis stockafbeeldingen met een hoge resolutie. Zo omschrijft Gratisography zichzelf en positioneert zichzelf als een site die “afbeeldingen verzamelt die je nergens anders vindt”.
De focus ligt niet zozeer op kwantiteit als wel op kwaliteit: verwacht geen eindeloos archief zoals Pixabay of Pexels, maar verwacht iets unieks en anders. Dat is het.
Kaboompics, ‘one woman show
Kaboompics is een ander zeer interessant project. Achter de schermen staat Karolina die, met de hulp van een team vrienden, een benijdenswaardige galerij van foto’s heeft weten samen te stellen, georganiseerd aan de hand van thematische rubrieken.
Zoals je zult zien, zijn haar foto’s heel anders dan de gebruikelijke stockbeelden. Voor ons voelt het alsof je door de portfolio van een fotograaf bladert: het is duidelijk dat achter elke foto een geest, een oog, een gevoeligheid schuilgaat. Dit is volgens ons de toegevoegde waarde van de site.
We hebben je verschillende referenties gegeven omdat we er zeker van wilden zijn dat je de juiste beelden zou kunnen vinden voor jouw project – website, brochure, social post of flyer. Als je hier echter terecht bent gekomen omdat je op zoek bent naar foto’s om een canvas van te maken, lees dan het artikel over fotocollages: daar vind je tips (en verschillende tools) voor professioneel ontworpen fotodoeken. Veel leesplezier en goed onderzoek.