10 uitstekende gratis grafische programma’s

10 uitstekende gratis grafische programma’s

Candido Romano Gepubliceerd op 5/28/2024

Wie zich wil wagen in de wereld van grafisch ontwerp, digitale illustratie of fotobewerking heeft een breed scala aan mogelijkheden en programma’s om uit te kiezen om de klus te klaren. De Adobe suite is bijvoorbeeld zeker een goede keuze voor professioneel werk. Of het nu gaat om Photoshop voor het retoucheren van foto’s of digitaal tekenen, Illustrator voor vectorafbeeldingen of Lightroom voor postproductie, het Adobe-pakket is een van de populairste betaalde keuzes voor grafisch ontwerpers, illustratoren en fotografen.

Niet iedereen kan het zich echter veroorloven om een maandabonnement te betalen op een of meer van Adobe’s Creative Cloud programma’s, vooral niet als je een beginner bent, een nieuwe carrière in design en praktijk wilt starten, of gewoon een gratis tool nodig hebt om specifieke projecten te voltooien. Er is een breed scala aan gratis grafische programma’s beschikbaar op het web, maar het valt niet te ontkennen dat je de gratis middelen zorgvuldig moet selecteren, anders loop je het risico tijd te verspillen en af te halen van leren en oefenen, wat essentieel is als je serieus met je werk bezig bent.

Daarom bieden we je een selectie van gratis grafische programma’s die nuttig zijn om de klus te klaren. Naast de naam staat de downloadlink en vervolgens de ondersteunde platforms.

1 – Gravit Designer – Downloaden of online gebruiken

Platformen: Online (Browser), Windows PC, Mac, Linux, ChromeOS
Gravit Designer, vroeger bekend als Gravit, is een zeer uitgebreide vectorontwerpsuite die geschikt is voor verschillende soorten werk, van pictogramontwerp tot presentaties, illustraties en animaties. Zodra je het programma opent, kun je beslissen over de grootte van het werkgebied, maar ook over standaardformaten zoals Blog Cover, Facebook Cover of afbeeldingen die zijn ontworpen om het scherm van de iPHone X perfect te vullen, dus het programma is zeker up-to-date.Voorbeeld van de interface van Gravit Designer – Credits: Gravit Designer

De interface is erg eenvoudig en intuïtief en biedt een interessante set gereedschappen voor het maken van complexe niet-destructieve vectorafbeeldingen, inclusief diagrammen. Onder de aangeboden gereedschappen zijn de pen-, snij- en selectiegereedschappen. Eenvoudige vormen kunnen ook worden gemaakt en er is ook een systeem dat ze automatisch aanvult, evenals vector samengestelde vormen door verschillende objecten samen te voegen.

Voorbeeld van de Gravit Designer interface – Credits: Gravit Designer

Dit is een van de meest veelzijdige online grafische programma’s, geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren ontwerpers. Bestanden kunnen worden geëxporteerd als PDF’s, SVG’s of bitmaps en er is ook de Gravit Cloud service waarmee je toegang hebt tot al je werk, waar je ook bent.

2 – Inkscape – Downloaden

Platformen: Windows PC, Linux, Mac

Inkscape maakt altijd deel uit van de lijst van vectorafbeeldingenprogramma’s en is erg veelzijdig en krachtig, en wordt beschouwd als een van de beste gratis en open source oplossingen die je kunt gebruiken als alternatief voor Illustrator. Het richt zich op SVG (Scalable Vector Graphics) formaten, maar vele andere formaten kunnen geïmporteerd en geëxporteerd worden. Inkscape biedt maximale compatibiliteit met verschillende eigen formaten (in het bijzonder AI, EPS, PDF, JPEG, GIF en PNG).

Ook al heeft het niet alle talloze functies van Illustrator (zoals externe plug-ins en filters), toch doet Inkscape het werk: van de meest elementaire zoals het maken en bewerken van complexe vormen tot het werken op lagen, het bewerken van tekst en het importeren van rasterafbeeldingen of het maken van gif-animaties. De ontwikkelaars zelf, maar ook de grote gemeenschap rond Inkscape, hebben verschillende tutorials voorzien om je vertrouwd te maken met het programma.

Voorbeeldafbeelding alleen om de interface van Inkscape te tonen – Credits: Candido Romano

De echte beperking van Inkscape is het feit dat het je niet toelaat om in CMYK te werken (essentieel voor het maken van jobs voor drukwerk) maar enkel in RGB (meestal gebruikt voor web jobs). Ondersteuning voor de CMYK-kleurmethode komt waarschijnlijk met toekomstige updates. In de tussentijd kun je je onderwerp tekenen in Inkscape en het importeren in Scribus (een ander gratis programma dat CMYK ondersteunt) door deze tutorial te volgen. Een beetje omslachtig, maar dat is de prijs die je betaalt als je alles gratis krijgt.

3 – Krita – Downloaden

Platformen: Mac, Windows, Linux

Dit is een echt veelzijdig digitaal tekenprogramma, in ontwikkeling sinds 1999 en ontworpen door kunstenaars op het gebied van concept art, textuur en matte painting, illustratoren en striptekenaars. Het wordt al geleverd met een reeks penselen die geschikt zijn voor verschillende soorten werk en stijlen, maar er zijn ook veel plug-ins beschikbaar om geavanceerde filters en perspectiefgeleiders in te voegen om het leven van kunstenaars makkelijker te maken.

Voorbeeld interface Krita, Youtube screenshot – Credits: Krita

De mogelijkheden van dit programma gaan nog verder, zoals de penseelstabilisator waarmee je zachte lijnen kunt tekenen, zelfs voor mensen met een trillende hand, het eenvoudig maken van patronen en texturen en een pop-up kleurenpalet om snel de meest geschikte te kiezen voor de tekening waar je mee bezig bent. Ja, Krita ondersteunt CMYK-kleurmodus (naast RGB natuurlijk), maar het heeft ook geavanceerde functies die moeilijk te vinden zijn in andere gratis, online grafische programma’s, zoals tekenen in HDR.

4 – Pixlr – Downloaden voor iOSDownloaden voor Android

Platforms: Android, iOS

Dit is een fotobewerkingsapp voor zowel Android- als iPhone-smartphones. De app is gratis (maar bevat wel reclame) en heeft meer dan 600 filters die je kunt toepassen op afbeeldingen of foto’s die je net hebt gemaakt. Je kunt randen toevoegen, stickers plakken, fotocollages maken die je vervolgens kunt delen, maar ook in realtime filters gebruiken op de afbeeldingen die door de smartphonecamera zijn omlijst. Het gebruik is heel eenvoudig: eenmaal gestart kun je beslissen of je een foto wilt maken (die je later kunt bewerken), een bestaande foto wilt bewerken of een collage wilt maken. Het is niet echt een geavanceerd grafisch programma, maar een handig hulpmiddel voor het bewerken van foto’s en afbeeldingen van een mobiele telefoon.

5 – GIMP – Downloaden

Platformen: Windows, Mac, Linux

Als we het over gratis grafische programma’s hebben, kunnen we niet om GIMP heen, een veelgebruikt alternatief voor Photoshop. De naam staat voor GNU Image Manipulation Program en verscheen oorspronkelijk op Unix-platformen. De interface van GIMP verschilt op verschillende punten van die van Photoshop, hoewel er een versie is die het uiterlijk van het Adobe-programma overneemt. Het biedt een lange lijst met gereedschappen voor het tekenen, kleuren en verbeteren van foto’s en afbeeldingen, is probleemloos compatibel met verschillende formaten en integreert ook een bestandsbeheerder die lijkt op Adobe Bridge, wat altijd erg handig is.

Voorbeeld van de interface van GIMP – Credits: Candido Romano

6 – Canva – Online gebruikenDownloaden voor iOSDownloaden voor AndroidDownloaden voor WindowsDownloaden voor Mac

Platformen: Online (browser), Windows, Mac, Android, iOS

Canva is de afgelopen jaren de eerste keuze geworden voor wie op zoek is naar een van de beste gratis grafische programma’s. Het wordt ook gebruikt door beginnende ontwerpers. Het wordt ook gebruikt door beginnende ontwerpers, of gewoon door mensen die op zoek zijn naar een online grafisch programma als alternatief voor Photoshop. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de software van Adobe, die veel uitgebreider is en veel meer mogelijkheden biedt, maar het is nog steeds handig voor het ontwerpen en publiceren van grafische inhoud.

Canva è un programma di grafica on line gratis
Canva is een gratis online grafisch programma

Canva is een tool die kan worden gebruikt via een browser, desktop of smartphone om afbeeldingen te bewerken of grafische elementen toe te voegen aan geselecteerde afbeeldingen. Daarnaast biedt het een reeks vooraf gedefinieerde sjablonen voor het maken van een eBook, een infographic, een visitekaartje, een poster, een banner die gebruikt kan worden als header voor een nieuwsbrief en nog veel meer. Het wordt ook veel gebruikt door blog-eigenaren of om omslagafbeeldingen te maken voor sociale netwerken zoals Facebook, Twitter of LinkedIn.

Er zijn verschillende betaalde versies van Canva, voornamelijk geschikt voor bureaus en professionals. De gratis versie biedt in ieder geval meer dan 250.000 voorgedefinieerde sjablonen, toegang tot meer dan 100 sjablonen voor sociale berichten, presentaties en nog veel meer. Projecten kunnen ook worden opgeslagen in een cloudopslagruimte, gratis tot 5 GB.

7 – Adobe Express – Downloaden voor desktopDownloaden voor AndroidDownloaden voor iOS

Platformen: Windows, Mac, Android, iOS

Adobe Express, vroeger bekend als Adobe Spark, is praktisch een gratis alternatief voor Illustrator, het vectorafbeeldingenprogramma bij uitstek. Het is duidelijk dat Adobe Express minder compleet is dan de betaalde programma’s, maar het behoort zeker tot de uitstekende gratis grafische programma’s, vooral voor beginners.

Adobe Express è un programma di grafica on line gratis
Adobe Express is een gratis online grafisch programma

Het ondersteunt integratie met andere Adobe-programma’s en kan worden gebruikt om inhoud te maken voor sociale media, logo’s, posters en nog veel meer. Het biedt onder andere zeer intuïtieve tools voor het verwijderen van achtergronden, het animeren van tekst, het aanpassen van het formaat van inhoud voor plaatsing op sociale netwerksites zoals Instagram en het delen van je creaties met je team.

Er is zowel een gratis versie als een betaalde, maandelijkse abonnementsversie. Het goede nieuws is dat de gratis versie van Adobe Express niet eindigt na de klassieke proefperiode van 14 dagen, maar voor altijd gratis kan worden gebruikt: het bevat duizenden sjablonen, rechtenvrije foto’s en basisfoto-effecten, evenals 2 GB in de cloud om je projecten op te slaan.

8 – Geniaal – Online gebruiken

Platformen: Online (Browser)

Genially valt in de categorie gratis grafische programma’s voor het maken of bewerken van visuele inhoud zoals presentaties, videopresentaties, infographics, cv’s of afbeeldingen voor gebruik op sociale netwerken. Het wordt over het algemeen gebruikt als hulpmiddel om in korte tijd afbeeldingen te maken van verschillende voorgedefinieerde sjablonen.

Net als bij eerdere online grafische programma’s is er zowel een gratis versie als een betaald abonnement. Om toegang te krijgen tot de gratis versie van Genially, die onder andere geen limiet stelt aan het aantal projecten dat je kunt maken, hoef je je alleen maar te registreren en in een paar seconden gebruik te maken van de verschillende beschikbare sjablonen.

Genially is een gratis online grafisch programma
Genially is een gratis online grafisch programma

Op dit platform kun je ook interactieve spelletjes van verschillende soorten maken, door links, tekst en afbeeldingen in de dia’s in te voegen die presentaties in interactieve ervaringen veranderen. Het is daarom ook een zeer nuttig hulpmiddel voor studenten.

9 – Photopea – Online gebruiken

Platformen: Online (Browser)

Photopea is een gratis alternatief voor Photoshop, online te gebruiken in de browser, dus het vereist geen installatie (maar wel reclame). Het is een van de beste gratis grafische programma’s omdat het, in tegenstelling tot veel andere oplossingen, geen registratie vereist om gebruikt te worden.

Photopea is een gratis online grafisch programma
Photopea is een gratis online grafisch programma

Photopea is vooral interessant omdat het de interface en veel van de functies van Photoshop nabootst: degenen die het programma van Adobe al hebben gebruikt, zullen zich bijna thuis voelen. Net als in Photoshop bevat de linkerkolom de tekengereedschappen (penseelgereedschap), snijden, selectie, gum en vele andere. Rechts staat de geschiedenis van bestandswijzigingen, lagen, penselen.

Het laatste grote voordeel zijn de ondersteunde extensies: van PSD naar SKETCH, via XCF, JPG en GIF.

Met dit programma kun je praktisch alles importeren of exporteren.

10 – Infogram – Online gebruiken

Platformen: Online (Browser)

Infogram behoort tot de beste gratis grafische programma’s, speciaal voor degenen die in korte tijd opvallende infographics willen maken. De gratis versie, die toegankelijk is na registratie, biedt meer dan 37 interactieve grafische sjablonen (inclusief taartdiagrammen en tabellen) die naar wens kunnen worden bewerkt. Er is ook de mogelijkheid om tot 10 verschillende ontwerpen te gebruiken.

Infogram is een gratis online grafisch programma
Infogram is een gratis online grafisch programma

Het is niet echt een online grafisch programma voor het bewerken van afbeeldingen, maar aan de andere kant biedt het de mogelijkheid om vooraf ingestelde sjablonen te gebruiken voor het maken van indrukwekkende infographics.

Online grafische programma’s: andere gratis alternatieven

Natuurlijk zijn er niet alleen tien gratis grafische programma’s op het web, soms hangt het ook van smaak af: omdat ze allemaal gratis zijn, is het de moeite waard om ze uit te proberen om degene te vinden die het beste bij je wensen aansluit. Online kun je andere goed ontwikkelde software vinden zoals de vectorafbeeldingenprogramma’s Vectr en SVG Edit voor in principe gratis vectorafbeeldingen. Voor het bewerken van afbeeldingen is er ook Photo Pos Pro, terwijl je voor mobiele fotobewerking VSCO hebt.