Wanneer de vraag rijst over wat plexiglas precies is, kan het antwoord duidelijk en eenvoudig worden gegeven: het is een superieur alternatief voor traditioneel glas. Plexiglas, een doorzichtig, onverwoestbaar, buigzaam en duurzaam kunststof dat in de twintigste eeuw is ontwikkeld, vindt zijn toepassing in diverse branches, waaronder die van het drukwerk, wat ons bijzonder interesseert.
In dit stuk bespreken we het drukken op plexiglas en de eigenschappen ervan. Indien je interesse hebt in andere harde ondergronden voor drukwerk, bekijk dan ook onze artikelen over Forex en aluminium Dibond.
Definitie van Plexiglas
Plexiglas is een kunststof die wordt geproduceerd uit de polymerisatie van methylmethacrylaat, een ester afgeleid van methacrylzuur. Het staat officieel bekend als polymethylmethacrylaat (PMMA) en wordt verkocht onder verschillende merknamen zoals Perspex, Acrylite, en Lucite, om er maar een paar te noemen. Plexiglas is de meest bekende en ook de eerste handelsnaam die werd gebruikt voor dit materiaal.
Plexiglas staat bekend als een voortreffelijk glasvervanger en wordt daarom ook vaak acrylglas genoemd. Het is een van de meest verspreide kunststoffen dankzij zijn onbreekbaarheid, hoge flexibiliteit en grotere transparantie in vergelijking met glas (met een transparantiecoëfficiënt van 0,93 tegenover 0,80 tot 0,90 voor glas).
Echter, plexiglas is gevoelig voor krassen en trekt stof aan. Het kan ook vergeeld raken na verloop van tijd.
De veelzijdigheid van plexiglas maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van architectonische projecten tot biomedische en technische toepassingen. Echter, het domein waarin wij vooral geïnteresseerd zijn, is het drukken op plexiglas.
De oorsprong van Plexiglas
Het verhaal van plexiglas begint in Duitsland in de twintigste eeuw. Het concept werd in 1901 bedacht door de scheikundige Otto Röhm, maar het duurde meer dan drie decennia voordat het product op de markt werd gebracht. In 1933 introduceerden Röhm en zijn bedrijf Röhm & Haas, met steun van zijn collega Walter Bauer, plexiglas op de markt.
Drukwerk op Plexiglas
Plexiglas biedt unieke mogelijkheden voor het drukken van borden, reclameborden of foto’s op zowel groot als middelgroot formaat. Geschikt voor binnen- en buitengebruik, leent plexiglas zich uitstekend voor creatieve toepassingen zoals het inrichten van beursstands of interieurs. Plexiglas borden kunnen ook dienen voor bewegwijzering in kantoren of musea.
De belangrijkste voordelen van plexiglas zijn de flexibiliteit, duurzaamheid, en de mogelijkheid om het te vormen en te profiteren van zijn transparantie. Dit maakt het mogelijk om aangepaste vormen te creëren of om afbeeldingen te drukken op een opaalwitte achtergrond.
Drukken op Plexiglas met Pixartprinting
Op het portaal van Pixartprinting heeft u de keuze uit verschillende opties, waaronder groot formaat printen op harde media of printen op plexiglas borden.
U kunt kiezen voor het bedrukken van plexiglasborden, reclamepanelen of foto’s. Hierbij heeft u de keuze uit twee verschillende paneeldiktes—3 mm en 5 mm—en tussen een transparant paneel (dat kan dienen als een traditioneel alternatief voor glas) of een verlicht opaal paneel. De maximale afmeting is 200×300 cm voor het aanpasbare formaat, terwijl u kunt kiezen uit verschillende standaard rechthoekige of vierkante formaten. Onthoud: het is mogelijk om uw plexiglas paneel vorm te geven!
Bij het bedrukken van plexiglas borden kunt u kiezen voor een achterkant van 5 mm dik transparant materiaal of een achterverlicht opaal achterkant met een dikte van 3 mm en 5 mm. In dit geval zijn de ontwerpmogelijkheden niet volledig flexibel, maar u kunt kiezen uit 14 verschillende vormen en maten en een aanpasbaar rechthoekig formaat.
Zoals altijd adviseren we u om de instructies goed te lezen bij het maken van het af te drukken bestand en om de operatorbestandscontrole te activeren om er zeker van te zijn dat u een bestand verstuurt dat aan uw behoeften voldoet.
Dit legt uit wat plexiglas is en wat de voordelen zijn van het printen op dit materiaal. Welke ervaring heeft u met dit type substraat?