Papier versieren met ecodruk

Papier versieren met ecodruk

Sarah Cantavalle Gepubliceerd op 5/22/2024

Papier versieren met bloemen en bladeren: ecodruk

Ecodruk is een ambachtelijke techniek waarmee de vormen en kleuren van bloemen, bladeren, bessen en andere plantenelementen kunnen worden gereproduceerd op papier of stof.

Het is een milieuvriendelijk proces waarbij geen vervuilende chemicaliën worden gebruikt en waarbij, in het geval van afdrukken op stof, de voorkeur wordt gegeven aan natuurlijke, nog beter gebruikte stoffen. Door gebruik te maken van de natuurlijke kleurstoffen die in planten voorkomen, worden papier en textiel geverfd zonder het gebruik van inkt.

Botanisch printen kan thuis worden uitgevoerd door iedereen die wil experimenteren met deze techniek, waardoor er ruimte is voor creativiteit.

Oorsprong

De oorsprong van ecodruk is heel oud: in het farmacologisch handboek ‘De materia medica’ van Pedanius Discorides, een Griekse apotheker die leefde in de 1e eeuw na Christus, vinden we verschillende medicinale planten gedrukt op papier. Het werk, verdeeld in 5 delen, is het belangrijkste medische en farmaceutische handboek van het hele Grieks-Romeinse tijdperk en werd op grote schaal verspreid tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance, wat bijdroeg aan de popularisering van deze druktechniek.

Discoride handleiding
Een pagina uit de middeleeuwse versie van het handboek ‘De materia medica

De botanische afdruk werd in feite door veel wetenschappers, botanici en parfumeurs gebruikt om verschillende boomsoorten te catalogiseren. Leonardo da Vinci reproduceerde in zijn Codex Atlanticus een salieblad na het besprenkeld te hebben met een mengsel van olie en lampenzwart, en voegde ook instructies toe voor het maken van de afdruk. In de 16e eeuw maakte de Florentijnse parfumeur Zenobio Pacini een herbarium door in inkt gedrenkte planten aan beide zijden tussen twee vellen papier te persen.

Blad 197 Atlantische Codex
Op het blad van Leonardo da Vinci’s Codex Atlanticus staat de afdruk van een salieblad. Copyright: Britse Bibliotheek

Het was echter de Duitse arts en botanicus Johann Hieronymus Kniphof die in de 18e eeuw het commerciële potentieel van deze techniek inzag. In die tijd groeide de belangstelling voor plantkunde, mede dankzij de komst van nieuwe soorten uit Amerika en Afrika. Kniphof besloot toen een boek over geneeskrachtige planten uit te geven – het ‘Botanica in originali, das ist Lebendig Kräuter-Buch’ – met 200 platen gemaakt van gedroogde, geperste en geïnkte planten. Er werd gebruik gemaakt van een drukpers en dun papier, zodat de afdruk van de plant gemakkelijker kon worden ingedrukt. De meest waardevolle exemplaren werden ook met de hand beschilderd.

Plantkunde in originelen
Botanica in Originali, seu Herbarium Vivum” (1759).

De eerste publicatie over het botanische drukproces hebben we te danken aan Alois Auer, een Oostenrijkse drukker en illustrator. In zijn handboek ‘Discovery of the Natural Printing Process: An Invention’, gepubliceerd in 1853 in vier talen, illustreert Auer zijn methode om natuurlijke elementen levensgroot te reproduceren met behulp van twee platen, een van staal en een van lood.

Ecodruk op textiel daarentegen ontstond halverwege de jaren 90, toen de Australische kunstenares India Flint begon te experimenteren met botanische druktechnieken, waarbij ze zich liet inspireren door de Letse methode om paaseieren te versieren en door shibori, de Japanse methode om textiel te verven en te versieren. In haar boek ‘Eco Colour: Botanical Dyes for Beautiful Textiles’ illustreert Flint verschillende technieken om de vorm en kleuren van bloemen, planten, wortels en schors te reproduceren op natuurlijke stoffen, waardoor onderscheidende en unieke kledingstukken ontstaan.

De stoffen van India Flint
De stoffen van India Flint. Copyright: indiaflint.com

Om de techniek van het ecodrukken op papier te verkennen, vroegen we Grazia Bambino, oprichter van het merk Elementi Naturali en een kunstenaar gespecialiseerd in botanische prints, om ons de magie van deze kunst te introduceren met een tutorial.

Ecodrukken op papier: de handleiding

Het enige wat nodig is om een botanische print te maken, zijn een paar ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn en een paar eenvoudige gereedschappen. In deze tutorial leren we hoe we papier kunnen versieren met sojamelk als beitsmiddel.

Nodig

  • Vellen aquarelpapier
  • Keukentouw
  • Een cilindervormige houten of ijzeren steun om de vellen op te rollen
  • IJzersulfaat (1 theelepel)
  • Bladeren en/of bloemen naar keuze
  • Sojamelk zonder toegevoegde suiker (500 ml) of een handvol gele sojabonen
  • Water
  • Een stalen pot of stoompan
  • Een blender en zeef (alleen als je thuis sojamelk maakt)
  • Rubber handschoenen
  • Twee aluminium bakjes

Bereiding van sojamelk

Om thuis sojamelk te bereiden, ga je als volgt te werk: neem een handvol gele sojabonen en week ze een nacht in water. Mix het mengsel en zeef het door een met doek beklede zeef. Wanneer het meeste vocht eruit is gelopen, knijp je in de doek om meer te krijgen.

Doe de sojapulp terug in de blender en voeg wat water toe. Herhaal deze stap een paar keer. De overgebleven pulp kan worden gecomposteerd of begraven in de tuin. Je kunt ook kant-en-klare sojamelk zonder toegevoegde suiker gebruiken.

Ecodruk op papier
Ecodruk op papier

Papier etsen

Giet sojamelk in een aluminium bakje en voeg een paar stukjes papier toe. Laat broos of dun papier enkele minuten weken. Zachter papier, zoals aquarelpapier, kan enkele uren blijven liggen. Het verdient de voorkeur om maar een paar vellen tegelijk te etsen, anders hebben ze de neiging om samen te klonteren en zullen ze het etsmiddel niet goed absorberen. Je kunt het papier meteen gebruiken of het laten drogen en later gebruiken. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de sterkte van de vlek, de duur van het etsproces en de mate van absorptie van het gekozen papier.

Papier decoreren

Dit is het: het is tijd om botanische afdrukken te maken! Begin met het rangschikken van de bladeren en bloemen die je hebt gekozen voor het project op het papier, volgens je persoonlijke smaak. De meest geschikte planten zijn planten die rijk zijn aan tannine, zoals esdoorn, walnoot, eucalyptus en kastanje, maar je kunt ook uitstekende resultaten bereiken met soorten die minder kleurkrachtig zijn.

Bereiding van ijzersulfaat

Zodra je je compositie op het blad hebt voltooid, trek je een paar beschermende handschoenen aan en los je een theelepel ijzersulfaat op in een liter water in een aluminium bakje. Week een doek in de resulterende oplossing, wring hem goed uit en leg hem bovenop de compositie, bedek hem met een paar vellen keukenpapier.

Rol het nu op een stijve cilindrische ijzeren of houten steun, bind het vast met keukentouw en kook het 90 minuten in een normale pan of stoompan. Haal de rol eruit en laat hem afkoelen voordat je hem openmaakt. Voila, je botanische print is klaar!

Hoe gebruik je het?

Papier versierd met eco-printing is een mooi handgemaakt product, perfect voor het verpakken van verschillende soorten groene artikelen, van cosmetica gemaakt met natuurlijke ingrediënten tot milieuvriendelijk handwerk.

Notitieboekjes geproduceerd met de eco-printing techniek.
Notitieboekjes geproduceerd met de eco-printing techniek.

Je kunt er ook waardevolle en originele hebbedingetjes van maken, zoals agenda’s, notitieboekjes, fotoalbums, boekenleggers, lijsten of schilderijen met al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Als je meer wilt leren over deze artistieke techniek, bezoek dan de Natural Elements Facebookpagina voor meer informatie over cursussen ecodrukken.