Zelf papier recyclen: het proces en gebruik van gerecycled papier

Zelf papier recyclen: het proces en gebruik van gerecycled papier

Redaktionen Redaktionen Gepubliceerd op 5/24/2024

De interesse van ondernemingen en consumenten in duurzaamheid groeit gestaag, een ontwikkeling die ook zichtbaar is in de papier- en drukindustrie. Om deze reden leek het ons nuttig om wat dieper in te gaan op het recyclageproces van papier, interessant voor iedereen die zich bewust is van deze kwestie en de voorkeur geeft aan milieubewuste opties.

In dit deel bespreken we de stappen van papierrecycling en bieden we instructies voor wie zelf thuis papier wil recyclen. Dit kan handig zijn voor kleine projecten of unieke gelegenheden, mits je tijd hebt en niet bang bent om je handen vuil te maken. Maar stel je voor, het plezier van het schrijven op papier dat je zelf hebt vervaardigd?

De stappen van papierrecycling

Overwegend dat vrijwel alle cellulosevezels hergebruikt en omgezet kunnen worden in nieuw papier, wordt de waarde van het initiële recyclingmateriaal duidelijk – zonder nauwgezette recycling komt de grote recyclingcyclus niet op gang. Hier volgt een uiteenzetting om het proces beter te begrijpen.

Het proces van papierrecycling bestaat uit meerdere fasen, waaronder:

  • Gescheiden inzameling, de eerste cruciale stap, waarbij afval zorgvuldig gesorteerd wordt. Welk papier is recyclebaar? Denk aan kranten, tijdschriften, printerpapier, notitieblokken, agenda’s, brochures, oude enveloppen, bruine papieren zakken en zelfs schone zakdoeken en servetten, karton, mits niet behandeld met verf, plastic of in aanraking gekomen met olie.
  • Sortering van afval, waarbij recyclebare vezels worden gescheiden van niet-recyclebare elementen.
  • Persen en snijden van geschikt papier tot kleine stukjes.
  • Bleken, waarbij chemische stoffen inktresten verwijderen.
  • Het gebleekte papier wordt in heet water verzacht om een verwerkbare papierpulp te verkrijgen.
  • Een tweede selectie, waarbij overgebleven ongewenste deeltjes worden verwijderd.
  • De verbindingen tussen cellulosevezels worden versterkt voor meer duurzaamheid en flexibiliteit van het papier.
  • Het uiteindelijke papier wordt door een ‘papiermachine’ geleid die de pulp omzet in papier van diverse diktes en groottes.

Zo wordt uit een stapel oud papier nieuw papier vervaardigd, gereed voor gebruik.

Toepassingen van gerecycled papier

Milieuvriendelijke visitekaartjes, ansichtkaarten en uitnodigingen, flyers, folders, posters. ; we drukken diverse producten op gerecycled papier. Besef dat sommige van deze producten, zoals flyers en uitnodigingen, vaak snel eindigen als afval, het belang van afvalreductie benadrukt. Onze klanten die voor gerecycled papier kiezen, doen dit vanuit een duurzaamheidsfilosofie en deze keuze stelt hen in staat om de waarden van hun onderneming over te brengen als voorstanders van een duurzame boodschap.

Door verbeteringen in het productieproces is gerecycled papier tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van niet-gerecycled papier, zowel esthetisch als functioneel. Dit maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Kijk eens naar hoeveel producten het gerecycled papier symbool dragen – sommige zullen je verrassen!

SYMBOOL VOOR KRINGLOOPPAPIER

Van industriële naar huishoudelijke productie.

Zelf papier recyclen thuis

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid stappen; het zelf maken van papier is eenvoudig en vereist geen speciaal gereedschap. Waarschijnlijk heb je al alles in huis wat je nodig hebt:

  • Oud papier.
  • Een Pyrex schaal of bak.
  • Fijn gaas of muskietennet.

Stappen voor het maken van papier:

  1. Verzamel al het oud papier dat je kunt vinden. De kleur van het eindresultaat hangt af van de kleur van het oorspronkelijke papier.
  2. Snijd het in kleine stukjes voor een fijner resultaat.
  3. Week de stukjes enkele uren in kokend water en roer af en toe.
  4. Na het weken, pureer je het mengsel in een blender met wat water tot je een zachte papierpap hebt.
  5. Maak een zeefraam met een fijnmazig net of muskietennet, omgeven door houten latten, om het papier te vormen en water te verwijderen.
  6. Plaats het zeefraam in een bak met platte bodem, bedek het volledig met de papierpap en hef het op om een dunne laag nat papier op het raam te vormen. Laat het water weglopen.
  7. Keer het natte papier op een kussensloop, dek af met een andere kussensloop en absorbeer het water met een spons. Laat het vervolgens drogen, wat enkele uren kan duren.
  8. Trek het droge papier voorzichtig van de stof; je vel papier is gereed!

Bekijk ook deze video voor een duidelijkere uitleg en tips voor het decoreren van je papier met gedroogde bloemen en blaadjes.

Hoe is het resultaat? Je eerste creatie vergeet je nooit, zelfs al is het misschien niet je beste werk. 😉