Pantone heeft een app ontwikkeld die de kleuren in onze omgeving kan identificeren.

Pantone heeft een app ontwikkeld die de kleuren in onze omgeving kan identificeren.

Thibaud Genevois Franchi Gepubliceerd op 5/22/2024

Vind je de kleur van die bloem of tas mooi? Dankzij de Pantone Connect app en de Pantone Colour Match Card kun je nu in een paar seconden de Pantone-kleurcode bepalen. Handig voor grafische ontwerpers en kleurenliefhebbers, niet?

Pantone kleurenzoeker. Credits: Pantone

Het Pantone kleurafstemmingssysteem

Alle creatieven zijn bekend met het merk Pantone omdat het het beroemdste en populairste kleuraanpassingssysteem ter wereld is. Het werd in 1963 uitgevonden om het probleem van gecompliceerde kleuraanpassingen in de drukindustrie op te lossen. Kort daarna werd Pantone de eenvoudigste manier om kleuren te classificeren, communiceren en matchen door het gebruik van een waaiervormige kleurencatalogus. Elke kleur, voor elke tint en tint, kreeg een nummer om hem te classificeren. Pantone schreef letterlijk het boek over het matchen van kleuren. En al bijna 60 jaar is het kleuraanpassingssysteem dat door het merk werd uitgevonden niet alleen een standaard geworden voor de designindustrie, maar ook voor fabrikanten van verf, textiel en kunststoffen. En sinds 2000 creëert het Pantone Colour Institute de ‘Pantone Colour of the Year’, die elk jaar begin december wordt aangekondigd en die alle gebieden van de samenleving beïnvloedt, van mode tot marketing, sociale media en zelfs politiek.

Pantone catalogus. Credits: Pantone
Kleur van het jaar 2020. Credits: Pantone

Het nieuwe hulpmiddel om de kleuren van de wereld om ons heen te bepalen

Vandaag vernieuwt Pantone zichzelf opnieuw door zijn applicatie te lanceren die ook een fysiek object bevat om creatieve mensen in staat te stellen kleuren direct in het echt te proeven. Want het is inderdaad gemakkelijk om de kleurcode op een computerscherm te bepalen, maar aan de andere kant is het ingewikkelder om de perfecte tint van iets echts na te bootsen. Tot nu toe moest je, om een inspirerende kleur uit de echte wereld over te nemen, er een foto van maken, die analyseren en digitaal terugvinden. En het resultaat was niet altijd even bevredigend, afhankelijk van het licht en de kwaliteit van de foto. Nu is het proces net zo eenvoudig geworden als het verkrijgen van een digitale kleur, omdat de combinatie van de Pantone Connect app en de Pantone Color Match Card je in staat stelt om de beste Pantone-kleurmatches te vinden met oppervlakken, objecten en fysieke gekleurde media. De website van het merk meldt ook dat de Pantone Colour Match Card onder de juiste omstandigheden een veel nauwkeurigere kleurenmatch oplevert dan de klassieke extractie van kleur uit een afbeelding.

Pantone kleurenbloem. Credits: Pantone

Maar hoe werkt het eigenlijk?

Pantone Color Match Card is een accessoire ter grootte van een creditcard. Deze kaart, bedrukt met verschillende Pantone-kleuren, dient als voorbeeld en heeft een opening in het midden. Om voorwerpen, gekleurde media of oppervlakken af te stemmen op een Pantone-kleur, breng je deze kaart aan op de kleur die je wilt verkrijgen. De kleur wordt vervolgens vastgelegd met de telefoon en de applicatie dankzij de dubbele verlichting (flitser en omgevingslicht). De smartphone kan deze kleur dan nauwkeurig identificeren en de applicatie biedt vervolgens een match met alle huidige Pantone-kleurensystemen (PMS, FHI, CMYK, Skintone Guide). De kleur kan vervolgens worden opgeslagen in een palet voor gebruik bij toekomstige creaties. Het is ook mogelijk om de kleur terug te vinden in de verschillende Adobe Creative Cloud software. De Pantone Color Match Card kost iets minder dan 17 euro en werkt met de speciale app die beschikbaar is op IOS en Android, met zowel gratis als betaalde Pantone Connect-accounts.

Pantone Color Match Card. Credits: Pantone

De telefoon, een apparaat voor het vastleggen van kleur

Nick Bazarian, Pantone’s Product Manager for Digital Solutions: “Ontwerpers maakten al foto’s met hun telefoon om Pantone-kleuren vast te leggen op afbeeldingen, maar de resultaten waren eerder uitdagend dan nauwkeurig door verschillende factoren zoals slechte belichting of slechte prestaties van de camera. Met de Colour Match Card en de Pantone Connect app wordt de telefoon “een echt apparaat voor het vastleggen van kleuren om een nauwkeurigere match te creëren tussen de fysieke wereld en Pantone-kleuren, evenals een productiviteitstool voor de workflow om het proces van het communiceren van kleuren te versnellen tegen een nominale kostprijs”.

Pantone plantkleur. Credits: Pantone

Hoewel deze oplossing een kleine revolutie is voor creatieve mensen, is hij niet zo origineel. Doe-het-zelfketen Réno-Dépôt in Quebec had in 2017 al een soortgelijke app ontwikkeld om het brede aanbod aan verfkleuren te laten zien. Met de Live Swatches-applicatie konden gebruikers elke kleur die met de camera was vastgelegd in realtime matchen met de kleuren van de SICO-verflijn en op een leuke manier de niet minder dan 1.800 referenties in de collectie ontdekken.

Dat is het, de nieuwe oplossing voorgesteld door Pantone maakt het nu mogelijk om de realiteit en de digitale wereld met elkaar te verbinden en je kunt de kleur van een object voor je ogen of die prachtige zonsondergang waar je getuige van bent nauwkeurig vastleggen en de match vinden met Pantone tinten. Nu is het jouw beurt!