Mindmappen maken: Software en voorbeelden om ze te tekenen

Mindmappen maken: Software en voorbeelden om ze te tekenen

Redaktionen Redaktionen Gepubliceerd op 5/24/2024

Mindmappen als navigatiehulpmiddel door ideeën

Stel je voor dat je je in een onbekende stad bevindt. Je doel is de kathedraal, maar je hebt geen idee hoe je daar moet komen. Wat doe je? Je raadpleegt een kaart die je de route laat zien, waardoor je ineens het gevoel krijgt de stad te beheersen.

Op dezelfde manier kunnen ook onze gedachten in kaart worden gebracht en kunnen we verschillende routes volgen. Een mindmap is een krachtig instrument voor het verhelderen van complexe concepten, studeren, oplossingen zoeken, en het genereren van nieuwe ideeën. In dit artikel leggen we uit hoe je mindmaps maakt die de principes van Tony Buzan volgen. We zullen enkele voorbeelden van mindmaps bekijken en kijken naar software die nuttig kan zijn als je minder vaardig bent met potloden en stiften.

Wat is een mindmap?

Mindmappen is een grafische weergave van de paden die onze hersenen bewandelen bij het verwerken van een gedachte. De techniek van mindmapping is gebaseerd op een eenvoudig concept: de menselijke geest verbindt ideeën op een niet-lineaire manier en verwerkt informatie op een creatieve, intuïtieve en beeldende manier. Een kaart met een radiale structuur, gemaakt door associatie van ideeën, vertegenwoordigt trouw de werking van het menselijke brein.

Het is onmogelijk om over mindmaps te spreken zonder Tony Buzan te noemen, de cognitieve psycholoog die ze in de jaren 1960 heeft bedacht. Hoe kwam hij op het idee? Het begon allemaal met enkele pagina’s met notities die hij had gemaakt. Tony realiseerde zich dat zijn notities visueel oninteressant en monotoon waren. Vanuit de veronderstelling dat saaie dingen snel vergeten worden, concludeerde hij dat “je niet creatief kunt zijn met saaie aantekeningen” en dat een afbeelding, zoals het gezegde luidt, meer dan duizend woorden waard is. Daarom deed hij het volgende met zijn notities:

  • Hij onderstreepte alleen de kernwoorden (ongeveer 10% van de totale tekst).
  • Hij veranderde sommige concepten in beelden en verbond deze met elkaar door middel van takken.
  • Op elke tak schreef hij een woord dat als stimulans voor de geest fungeerde.
  • Hij voegde kleuren toe aan de afbeelding, omdat kleuren de hersenen stimuleren.

Zo creëerde Tony Buzan de eerste mindmap.

Hoe worden mindmappen gebruikt?

Mindmappen is effectief voor het verkennen van zelfs zeer complexe concepten en biedt een overzicht dat de hersenen stimuleert om ideeën te verwerken. Ze zijn nuttig voor het stimuleren van creatief denken, het overbrengen van een concept, het vinden van oplossingen, studeren en onthouden. Mindmappen kunnen worden ingezet voor:

  • Het structureren van een presentatie.
  • Het creëren van een organigram van een organisatie.
  • Het bestuderen van een bedrijfsstrategie.
  • Het samenvatten van informatie.
  • Het maken van notities.
  • Het organiseren van een evenement.
  • Het oplossen van problemen en vinden van oplossingen.

De open structuur van de kaart stimuleert de geest om door te gaan en steeds nieuwe ideeënassociaties te vinden. Daarom zijn ze een essentieel instrument in creatief werk.

Mindmaps en conceptmaps. Zijn ze hetzelfde?

Nee, dat zijn ze niet. Zoals we hebben gezien, gebruiken mindmaps creativiteit, beelden en kleuren, vanwege hun visuele impact. Hun doel is om te vereenvoudigen wat moeilijk is, ze zijn direct raadpleegbaar. Ze structuren ideeën naar belangrijkheid in een open, radiaal diagram. Ze zijn uniek en daardoor gedenkwaardig.

Conceptmaps daarentegen spreken het rationele deel van onze hersenen aan, de linkerhersenhelft. Ze hebben een rasterachtige structuur en kunnen ook zeer gedetailleerd zijn, waardoor ze niet direct leesbaar zijn. Visueel lijken ze erg op elkaar en zijn daarom moeilijker te onthouden.

Mindmappen: voorbeelden ter inspiratie

Zoals we al zeiden: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dus voordat we uitleggen hoe je je eigen mindmap maakt, hebben we online gezocht naar mindmaps om je enkele voorbeelden te tonen. Je zult zelf zien dat je ze echt voor alles kunt gebruiken.

Sommige mensen gebruiken ze om hun cv creatief weer te geven. Hier zie je de mindmap die door Tony Buzan is gemaakt. Veel gedenkwaardiger dan een Europees Curriculum Vitae, vind je niet?

Er zijn mensen die ze gebruiken om een abstract concept uit te drukken, een concept dat erg complex is om te relateren, zoals dat van solidariteit.

CV TONY BUZAN. Crediti a https://www.tonybuzan.com/about/)
CV TONY BUZAN. Credits op https://www.tonybuzan.com/about/)

Er zijn mensen die ze gebruiken om een abstract concept uit te drukken, een concept dat erg complex is om te relateren, zoals dat van solidariteit.

Mentale kaart solidariteit
Mentale kaart solidariteit

Sommigen gebruiken ze om alle analyse-instrumenten te onderzoeken die we in ons bezit hebben.

Hulpmiddel voor mindmapanalyse
Hulpmiddel voor mindmapanalyse. Wikipedia

En tot slot zijn er mensen die ze gebruiken om te illustreren hoe je moet werken aan een effectieve contentmarketingstrategie.

Mindmaps voor contentmarketingstrategie
Mindmaps voor contentmarketingstrategie

Zoals je kunt zien, viert creativiteit hoogtij, maar om een mindmap te maken kun je niet zomaar je gang gaan. Tony Buzan heeft een aantal regels opgesteld die je moet volgen en die zullen we nu bekijken.

Hoe je een mindmap maakt

Gekleurde vellen papier en stiften. Meer is er niet nodig. Een mindmap gebruikt afbeeldingen, kleuren en lijndikte om relaties te leggen tussen de verschillende elementen. Het kernconcept staat in het midden van het blad en van daaruit beginnen de vertakkingen naar de uiteindelijke concepten.

Zo gezegd klinkt het eenvoudig, maar het kostte Tony Buzan ongeveer dertig jaar om het uit te vinden. Het kost ons slechts een paar minuten om een mindmap met de hand te tekenen. Zo doe je dat:

  • Neem een vel papier en leg het horizontaal neer.
  • Teken in het midden het belangrijkste idee dat ontwikkeld moet worden, de afbeelding moet groot en duidelijk zichtbaar zijn.
  • Concentreer je op dat concept en maak een tak voor elk idee dat vanuit het midden wordt gegenereerd. Elke tak moet bovenaan één trefwoord hebben.
  • Vanuit elk nieuw concept kunnen van tijd tot tijd subtakken worden gegenereerd die leiden tot nieuwe ideeën. De vertakkingen zullen steeds dunner worden naarmate de kaart zich uitbreidt en je je verwijdert van het centrum.

Hoe kleuren, tekeningen en sleutelwoorden gebruiken in mindmaps:

  • Illustreer alleen de belangrijkste concepten, om de hersenen te helpen ze beter te onthouden.
  • Sleutelwoorden op de takken moeten kort zijn.
  • Kleuren helpen de hersenen om de verschillende delen van het diagram te onderscheiden en te onthouden. Daarom is het belangrijk om verschillende kleuren te gebruiken voor elk deel van het diagram.

Je hoeft geen groot kunstenaar te zijn om een mindmap te tekenen. In feite kunnen tekeningen ook eenvoudige pictogrammen zijn. Een mooie afbeelding valt natuurlijk meer op dan een lelijke en wordt daarom gemakkelijker onthouden. Dus als tekenen niet je ding is, is hier een oplossing…

Mindmaps: software om ze te maken

Ja, Tony Buzan raadt aan om mindmaps met de hand te tekenen, omdat de tekenfase een belangrijk moment is om na te denken en nieuwe ideeën te bedenken. Maar er bestaat ook software om mindmaps te maken met resultaten die goed overeenkomen met de aanpak van Buzan. Hier stellen we er enkele aan je voor.

Mindmappen met iMindMap

De eerste die we aanraden is iMindMap. We vertrouwen hem, want deze software is goedgekeurd door Tony Buzan. Chris Griffiths, oprichter en CEO van iMindMap, ontdekte mindmapping in de vroege jaren 1990 en probeert sindsdien het creatieve karakter van handgetekende kaarten te combineren met technologie. In samenwerking met Tony Buzan werd iMindMap geboren, waarmee mindmaps kunnen worden gemaakt en aangepast. Vergeleken met handtekenen biedt de software nog een paar voordelen: je kunt notities, links, audiobestanden en bijlagen aan de kaart toevoegen, je kunt de kaart bijwerken en bewerken wanneer je maar wilt, door takken, afbeeldingen en bestanden toe te voegen of te verwijderen, of je kunt besluiten om van een tak een nieuwe kaart te maken. Bovendien kun je het delen met het team, iedereen ziet de voortgang en kan wijzigingen aanbrengen.

Mindmappen met MindMeister

MindMeister is ook software waarmee je mindmaps kunt maken voor brainstormen, notities maken, projectplanning en andere creatieve activiteiten. Het is heel gemakkelijk te gebruiken en je kunt je kaarten aanpassen met verschillende lay-outs, kleuren, stijlen, achtergronden en de toevoeging van links en video’s. De kaarten kunnen worden gedeeld met je team. De kaarten kunnen worden gedeeld met je team voor suggesties en wijzigingen, en je kunt ze zelfs exporteren en er een presentatie van maken. MindMeister is compatibel met Windows, Mac OS en Linux.

Mindmappen met SpiderScribe

Met SpiderScribe maak je mindmaps en pas je ze aan met afbeeldingen, tekst, video’s, kalendergebeurtenissen en geografische locaties. In deze software vindt u ook een ‘tekenmodus’ waarmee u delen van de kaarten zelf kunt tekenen. Je kunt de medewerking van je team vragen bij het maken ervan en beslissen of je ze openbaar wilt maken.

Mindmappen met Mindomo

Met Mindom kun je mindmaps en concept maps maken vanuit een lay-out en ze aanpassen met afbeeldingen, video of audio. Je kunt alle wijzigingen in de map volgen: onderwerpen die zijn toegevoegd, nieuwe links, afbeeldingen en video’s die zijn geüpload. Van Mindomo waarderen we de grafische verfijning en de mogelijkheid om kaarten te exporteren in veel verschillende formaten (.pdf, .rtf, .pptx, .txt, .opml, .mpx, .html, .zip, .png.). Wat vinden we het minst leuk? Met de gratis versie van de software kunnen slechts 3 kaarten worden opgeslagen. Je moet er ook rekening mee houden dat de betaalde versie vrij complex is om te gebruiken en daarom raden we het niet aan voor beginners.

Mindmappen met ConceptDraw

Met ConceptDraw teken je alles, van eenvoudige stroomdiagrammen tot zeer complexe mindmaps, waaraan je afbeeldingen, notities of bijlagen kunt toevoegen. Ook hier is er de mogelijkheid om meerdere mensen te laten samenwerken aan het maken van je mindmaps, die je ook kunt omzetten in PowerPoint-presentaties.

Mindmappen met XMind

XMind is alleen voor de Mac. Met deze tool kun je mindmaps tekenen, maar ook organigrammen, boomdiagrammen, logische diagrammen, enz. Het sterke punt van XMind? De verfijning van het ontwerp. Je hebt de beschikking over een galerij met meer dan 100 cliparts en een groot assortiment sjablonen die je kunt aanpassen.

De keuze tussen potlood en toetsenbord is aan jou. Hoe het ook zij, met een mindmap voor je ogen kun je beter door je gedachten navigeren en onbetreden paden openen. Dat wensen we je tenminste toe!