10 gratis lettertypen die uw projecten zullen verbeteren

10 gratis lettertypen die uw projecten zullen verbeteren

Alessandro Bonaccorsi Gepubliceerd op 5/28/2024

Lettertypen vormen een essentieel aspect van grafisch design: ze dienen om boodschappen over te brengen, helder en goed leesbaar te zijn. Het selecteren van een fraai, coherent en esthetisch aantrekkelijk lettertype staat symbool voor vakmanschap, bekwaamheid en aandacht voor het werk.
Op het internet wemelt het van de lettertypen die men kosteloos kan downloaden. Er zijn typografen (makers van lettertypen) die, vaak met het oog op promotie, hun creaties zonder kosten aanbieden (doorgaans voor persoonlijk gebruik, bijvoorbeeld voor het printen van eigen visitekaartjes, zijn ze zeer geschikt). Er zitten enkele parels tussen.

Dit zijn 10 lettertypen die wij beschouwen als enkele van de beste die momenteel online te vinden zijn.

 1. Museo Slab

Museo Slab, nu gezien als een klassieker: gratis beschikbaar in één dikte, is een zorgvuldig ontworpen lettertype, ideaal voor koppen.
Slab, in het Italiaans vertaald als ‘Egyptisch’, refereert aan schreefloze letters met subtiele overgangen, die de ene letter met de volgende verbinden.

DOWNLOAD

2.Fabrica

Fabrica is een lettertype ontworpen met het oog op mobiele apparaten, bedoeld om optimaal weergegeven en gelezen te worden op smartphones en tablets. Hierdoor is het ook uitermate geschikt voor zeer kleine tekstgroottes.

DOWNLOAD

3.Glamor

Glamor is een lettertype dat elk ontwerp een chique, elegante en hedendaagse uitstraling kan geven. Het effect van een glossy modeblad wordt verkregen door de sierlijke vormen van bepaalde letters en het contrast tussen dikke en dunne lijnen van elk karakter (kenmerkend voor het eerste moderne sierlijke lettertype, Bodoni, ontworpen in de 18e eeuw).

DOWNLOAD

4.Lavanderia

Geïnspireerd door de gevels van wasserijen in San Francisco, is Lavanderia perfect voor titels en projecten die een vleugje nostalgie vereisen.

DOWNLOAD

5.Monthoers

Monthoers simuleert de kenmerken van handgestempelde letters. Ideaal voor projecten die een hipster-touch behoeven.
Interessant is dat dit lettertype is ontwikkeld door een ontwerper uit Indonesië.

DOWNLOAD

6.Airbag

Airbag is een lettertype dat momenteel erg in trek is: een slab lettertype met stijlvolle schaduweffecten. Het is gratis, al vraagt de ontwerper in ruil daarvoor wel om een tweet.

DOWNLOAD

7.Lobster

Lobster is een modern scriptlettertype, ideaal voor koppen en titels, zowel voor print als online. Dit lettertype is uitgegroeid tot een klassieker onder de gratis lettertypen. Geïnspireerd op de handgeschilderde belettering van Amerikaanse vrachtwagens, biedt het een authentiek Amerikaans gevoel.
(Vul 0 in bij “Donatie” voor de gratis download)

DOWNLOAD

8.Fabfelt

Fabfelt is nog een prachtig handschrift lettertype, geschikt voor zowel retro als meer hedendaagse projecten.

DOWNLOAD

9.Linux Libertine

Linux Libertine komt voort uit een open-source lettertypeproject en biedt een waardig alternatief voor het wijdverbreide Times New Roman. Ideaal voor lange teksten (zoals boeken en brochures) en oogt elegant in grotere maten. Het omvat een breed scala aan diktes: normaal, cursief, vet, en bevat meer dan 2000 glyphs, inclusief Cyrillische, Griekse en Hebreeuwse karakters.
Waarom zou je het niet downloaden?

DOWNLOAD

10.Klinic Slab

Slab lettertypen worden vaak gezien als modern en zijn kenmerkend voor de nieuwe eeuw; Klinic bewijst dit met een digitaal ontwerp dat de oude Egyptische slab lettertypen eer aan doet. Klinic is geschikt voor zowel titels als lopende tekst en biedt in beide gevallen een verfijnde en smaakvolle uitstraling.

(Vul 0 in bij “Donatie” voor dec gratis download)

DOWNLOAD

Nu rest je alleen nog om deze prachtige lettertypen in je projecten te integreren en het verschil zelf te ervaren!