Figma Uitgelegd: Een Overzicht en Werkwijze

Figma Uitgelegd: Een Overzicht en Werkwijze

Giovanni Blandino Gepubliceerd op 5/24/2024

Figma: de essentie en functionaliteit

Figma onderscheidt zich als een vernieuwende en boeiende webgebaseerde vectorgrafiek editor, die in de loop der jaren steeds populairder is geworden. Tegenwoordig wordt het platform veelvuldig benut door UX/UI designers, communicatiebureaus en ondernemingen over de hele wereld!

De lancering van de initiële versie van Figma vond plaats in 2015, met het doel om iedereen de mogelijkheid te bieden om “creatief te zijn via een webbrowser”. In 2022 werd Figma overgenomen door Adobe, de Amerikaanse kolos bekend om zijn reeks digitale grafische software, voor een bedrag rond de 20 miljard dollar.

Hoewel de toekomst van Figma nog onzeker is, staat het platform momenteel bekend als een van de leidende grafische bewerkingstools voor web en app interfaces. Dit artikel neemt je mee in wat Figma inhoudt en hoe het functioneert: een handleiding voor hen die nieuw zijn met het programma of er slechts van gehoord hebben!

Definitie van Figma

Figma dient als een webgebaseerd en collaboratief platform voor grafisch ontwerp en interface design. Figma maakt het mogelijk om uiteenlopende grafische taken uit te voeren – van het ontwerpen van websites en app gebruikersinterfaces tot het creëren van sociale media posts en presentaties – en wint daardoor aan populariteit als gereedschap voor bedrijven en grafisch ontwerpbureaus.

Cos’è Figma: piattaforma web-based di grafica
Wat is Figma: webgebaseerd grafisch platform. Afbeelding: figma.com

Een kenmerkende innovatie van Figma is zeker zijn capaciteit voor samenwerking. Teamleden kunnen gelijktijdig aan hetzelfde document werken, in real-time. Dit stelt grafisch ontwerpers in staat om collectief aan een ontwerp te werken, maar ook ontwikkelaars en tekstschrijvers kunnen al in een vroege fase deelnemen.

Het resultaat is een significante tijdsbesparing door het elimineren van de noodzaak voor eindeloze bestandsoverdrachten. Daarnaast stimuleert het samenwerken creativiteit.

Dat Figma via een webbrowser toegankelijk is, zonder de noodzaak voor installatie van software of het aanschaffen van licenties, wordt zeer gewaardeerd. Het maakt het mogelijk voor teamleden om vanuit elk besturingssysteem te werken zonder zorgen over bijvoorbeeld geïnstalleerde lettertypes of het wisselen van computers.

Alle data wordt opgeslagen in de cloud en in real-time bijgewerkt, waardoor problemen zoals het werken aan verouderde bestanden of het verlies van tijd door het uitwisselen van zware documenten worden voorkomen. Om Figma te gebruiken is een constante online aanwezigheid en een stabiele internetverbinding essentieel.

Een screenshot die laat zien wat Figma is
In Figma kunnen verschillende leden van een team samenwerken aan een project. Afbeelding: figma.com

Figma stelt teams in staat om collectief aan projecten te werken. Met de gratis basisversie kunnen teams aan drie bestanden binnen een project werken, waarbij vorige versies tot 30 dagen bewaard blijven. Het is opmerkelijk dat studenten en docenten gratis toegang kunnen krijgen tot de professionele versie van Figma, die anders 12 dollar per maand per gebruiker kost.

Samenvattend, Figma is:

  • Een programma voor grafische bewerking en prototyping.
  • Voornamelijk gericht op digitaal ontwerp, zoals het ontwerpen van websites en app interfaces.
  • Webgebaseerd, waardoor download en installatie van software overbodig zijn; toegankelijk via browser en internetverbinding.
  • Collaboratief, met de mogelijkheid voor meerdere gebruikers van diverse disciplines om gelijktijdig aan een project te werken.
  • Real-time, met constante opslag van data in de cloud.

Functioneren van Figma

Nu je een beter inzicht hebt in Figma en zijn functionaliteiten, laten we verkennen hoe het werkt, vooral wat betreft zijn basis en meest innovatieve eigenschappen. Figma bewijst zijn waarde niet alleen in het uiteindelijke grafische product, maar ook, en misschien wel vooral, in de voorbereidende fasen.

Figma-logo
Wat is Figma en hoe werkt het

Brainstormen, het evalueren van grafische opties, het maken van prototypes, het verzamelen en implementeren van feedback: Figma kan zeer effectief ingezet worden

in al deze stadia. Een ontwerpteam kan bijvoorbeeld samen een website wireframe opzetten, direct de eerste feedback verzamelen, of stemmen over de beste optie. Of een app interface prototypen, waarmee navigatie en interactie binnen een ontwerp vroegtijdig gesimuleerd kunnen worden.

Vervolgens worden de basisfuncties van Figma uitgelegd. Aan het einde van dit artikel worden enkele cursussen en bronnen aangeraden om je vaardigheden te vergroten en een expert in Figma te worden!

Account aanmaken en werkomgeving

Registratie op figma.com is gratis en stelt je in staat om teams, projecten, en bestanden aan te maken en andere gebruikers uit te nodigen. Het werkgebied binnen Figma biedt een uitgestrekte ruimte voor het plaatsen van ontwerpschermen, met een breed scala aan vooraf gedefinieerde formaten beschikbaar via de frametool.

Bibliotheken, gemeenschappen, en prototyping

Figma’s componentbibliotheken en de community bieden een schat aan grafische elementen en inspiratie. Prototyping in Figma maakt het mogelijk om verschillende schermen of elementen met elkaar te verbinden, waardoor de functionaliteit van een website of app-interface in een vroeg stadium getest kan worden.

Een screenshot die laat zien wat Figma is en hoe het werkt. Afbeelding:figma.com
Een prototype van een app in Figma. Afbeelding:figma.com. Een screenshot die laat zien wat Figma is en hoe het werkt

Feedback verzamelen en cursussen

Het delen van bestanden met het team maakt het mogelijk om feedback te verzamelen via gekleurde post-its, wat het verzamelen van meningen en adviezen vereenvoudigt. Daarnaast zijn er online talloze gratis bronnen beschikbaar om Figma beter te leren gebruiken, waaronder cursussen aangeboden door Figma zelf en andere organisaties.

Met deze kennis van wat Figma is en hoe het werkt, ben je nu beter voorbereid om je volgende projecten met het programma aan te vangen.

Cursussen en andere nuttige materialen voor het gebruik van Figma

Heb je gezien wat Figma is en hoe het werkt? De mogelijkheden zijn eindeloos! We durven te wedden dat je nu al zin hebt om het programma in handen te krijgen en je eerste creatieve experimenten samen met je team uit te voeren.

Als je vervolgens een pro wilt worden, is er een schat aan gratis bronnen online om Figma nog beter te leren gebruiken.

Een handige eerste introductie is die van Figma zelf, die je hieronder kunt vinden: in iets meer dan een uur geven de verschillende video’s een uitgebreid overzicht van het platform.

Online zijn er ook talloze cursussen, de meeste gratis. We wijzen bijvoorbeeld op deze cursus van Sherpa Design, de Italiaanse UX/UI Designer community. Dan zijn er nog de officiële cursussen van Figma, met modules van elk ongeveer tien minuten, en de beginnerscursus van The Designer Ship.

Leuk, toch? Nu we begrijpen wat Figma is, is het tijd om aan de slag te gaan en je vaardigheden te ontwikkelen!