Op zoek naar de perfecte illustratie
We duiken verder in de levendige en fantasierijke wereld van de illustratie, waar we op zoek gaan naar topillustratoren of gewoon de meest geschikte voor onze projecten.
De laatste tien jaar heeft het landschap zich aanzienlijk gewijzigd: sommige digitale vitrines zijn gebleven, terwijl andere zijn verdwenen ten gunste van sociale netwerken, met name Instagram, dat zich heeft ontpopt als een soort sociaal portfolio voor het tentoonstellen van werk.
Dit artikel neemt je mee langs platforms, websites en sociale netwerken waar je ‘s werelds beste en meest unieke illustratoren kunt vinden. Als we een illustratie nodig hebben voor een project, is het essentieel om te weten dat er een breed scala aan auteurs en stijlen beschikbaar is. Voor liefhebbers van unieke projecten is er niets beters dan een professionele illustrator in te schakelen.
Behance: Adobe’s wereldwijde portfolio
Behance bestaat al vijftien jaar en was voor de oudere generaties zoals ik het eerste echte venster op de wereld. Het was niet alleen een plek om jezelf te presenteren, maar vooral om te zien hoe mensen uit andere landen en continenten werkten.
Sinds de overname door Adobe in 2012 heeft het platform zijn status als wereldwijde referentie voor bepaalde soorten visuele creativiteit versterkt.
Op Behance kun je je werk presenteren in een soort portfolio dat beoordeeld en becommentarieerd kan worden door andere leden van de community. Dankzij de essentiële en functionele vormgeving is het de perfecte plek om je beste werk te tonen.
De kracht van de community komt van het curatorschap van de Behance-redactie, die dagelijks op zoek gaat naar goed gemaakt, origineel en verrassend werk om onder de “features” te plaatsen. Geselecteerd worden betekent dat je werk wordt gezien door duizenden mensen in de creatieve industrie.
De community bestaat uit ontwerpers, kunstenaars, studenten, maar ook bureaus, art directors, art buyers en wordt bezocht door veel internationale klanten.
Via de zoekpagina kun je deze kleurrijke wereld verkennen om je favoriete illustrator te vinden. Je vindt er allerlei soorten illustraties, waaronder realistische, 3D, concept art en character design voor videogames, evenals beelden die gebruikt worden voor producten, campagnes en visuele identiteiten. Het meest gewaardeerde type illustratie binnen de Behance-gemeenschap en -redactie is digitaal, goed afgewerkt, en soms glossy.
Als je de nieuwste trends in digitale illustratie wilt volgen, ben je hier aan het juiste adres.
Vitrines voor illustratoren
Hire an illustrator is al ongeveer tien jaar actief en verzamelt de portfolio’s van vele illustratoren, voornamelijk Engelssprekenden. Illustratoren betalen een lidmaatschapsbijdrage om vertegenwoordigd te worden.
Altpick en The Ispot zijn al vele jaren actief en hoewel ze een wat sobere grafische interface hebben, zijn ze erg populair in de VS.
In werkelijkheid geven al deze diensten steeds meer ruimte aan de persoonlijke websites van illustratoren en vooral aan hun sociale profielen. Een voorbeeld hiervan is de website van Magoz, een populaire illustrator die niet alleen wordt gevolgd voor zijn ingenieuze afbeeldingen, maar ook voor een zeer nuttige nieuwsbrief en een blog die voortdurend wordt bijgewerkt.
Sociale netwerken
Zowel gevestigde als studerende, opkomende en amateurillustratoren concurreren om onze aandacht door hun werk te publiceren op sociale netwerken.
Instagram is ongetwijfeld het populairst, met een interface die het bekijken van illustraties stimuleert, zelfs van eerder gepubliceerde werken, wat een zeer welkom portfolio-effect creëert. Facebook is interessant voor verhalen over het beroep, maar minder effectief om een portfolio te tonen. Twitter is vooral belangrijk voor illustratoren die afbeeldingen maken die gerelateerd zijn aan actuele gebeurten issen en onderwerpen. Pinterest is waarschijnlijk een van de eenvoudigste tools voor wie op zoek is naar illustratoren: door afbeeldingen te verzamelen in eigen borden is het mogelijk om collecties aan te leggen die nuttig kunnen zijn bij het laten maken van illustraties, maar ook als inspiratiebron als je zelf illustrator bent.
Beroepsverenigingen voor illustratoren
Elk land heeft zijn eigen vereniging van illustratoren die een website heeft met het werk van haar leden. De belangrijkste zijn:
- de historische American Society of Illustrators in New York,
- de Engelse AOI, Association of Illustrators,
- en in Spanje zijn er minstens vijf.
- In Italië heet het de Associazione Autori di Immagini, die een paar jaar geleden van naam is veranderd (voorheen Associazione Illustratori) in een poging om te fuseren met de stripwereld.
De website van het European Illustration Forum (EIF) bevat links naar alle Europese verenigingen van illustratoren.
Wedstrijden en jaarboeken
De wereld van de illustratie is zeer competitief: er zijn wedstrijden, prijzen, en jaarlijkse selecties waaraan je moet deelnemen als je wilt opvallen in een markt die steeds groter wordt en vol zit met getalenteerde kunstenaars.
De meest begeerde competitie in de wereld van tijdschriften en uitgeverijen in het algemeen zijn de jaarlijkse prijzen van de Society of Illustrators in New York. In de afgelopen jaren is de World of Illustration Award, georganiseerd door de Britse AOI, gegroeid in belang en aantal deelnemers. Andere belangrijke prijzen voor de Amerikaanse markt (misschien wel de grootste markt voor illustratie ter wereld!) zijn de Communication Arts,, de Society of Publication Designers (SPD), Print magazine en de 3×3 tijdschriftwedstrijden. Illustratie voor kinderen heeft zijn belangrijkste competitie met de meest begeerde prijzen in de Kinderboekenbeurs in Bologna.
Websites over illustratie
Zoals op alle gebieden van creativiteit is er geen tekort aan websites en blogs over illustratie. Sommige bieden advies aan mensen in het vak, terwijl andere zoeken, selecteren, interviewen en de beste of meest originele illustratoren van het moment presenteren.
Tot de internationaal bekende sites van het eerste type behoren:
In Italië vinden we het zeer populaire Le Figure dei Libri (voornamelijk gewijd aan geïllustreerde boeken), Roba da Disegnatori enAd un tratto.
Sites van het tweede type, d.w.z. gericht op het werk van illustratoren, kampen met het probleem dat ze uiteindelijk allemaal op elkaar lijken, omdat het steeds moeilijker wordt om originele kunstenaars te vinden die beelden produceren die echt anders zijn dan de veelheid aan stijlen in de grote bazaar van de wereld. Omdat we een zeer brede kijk op illustratie willen geven, zijn deze sites vaak gevarieerd, verwarrend en repetitief, maar altijd kleurrijk. Mijn advies is om er veel op te surfen, vooral als je net begint met het leren kennen van deze wereld van creativiteit en ongebreidelde verbeelding, elke dag opnieuw, om je beeldcultuur te verrijken.
Op internationaal niveau wil ik wijzen op de belangrijkste en langstlevende sites, ook in termen van talentenselectie en onderzoekscapaciteit:
- Illustration Age, een soort blog over Amerikaanse illustratie,
- Ape On The Moon, dat al jaren een selectie van moderne illustratoren met een originele stijl beheert,
- Nobrow, dat ook boeken en tijdschriften maakt, een mix van illustratie en strips, en in de afgelopen tien jaar een referentie is geworden voor een nu-folkstijl die veel illustratoren heeft beïnvloed,
- het Italiaanse Picame.
Portalen waar je creatieven kunt vinden
We hebben Behance en de specifieke showcases voor illustratoren al genoemd, maar er zijn andere platforms die creatieve professionals van alle soorten en uit alle landen, tegen elke prijs, verbinden met de vraag van de markt. Dit zijn platforms met veel leden, dus het professionele niveau van illustratoren is niet altijd het hoogste. Naast platforms die de diensten van professionals op verschillende creatieve gebieden aanbieden, zoals Freelancer.com, Upwork en Toptal , maken illustratoren veelvuldig gebruik van:
- de Deviant Art-gemeenschap (een van de eerste op het web, meer dan 20 jaar geleden, en een van de actiefste, vooral met betrekking tot een bepaald type stripachtige, amateuristische, niet-commerciële afbeeldingen),
- de goed georganiseerde portfolio’s van Dribble en Krop, die de zichtbaarheid van hun werk garanderen,
- de op pitch gebaseerde gemeenschappen en ideeënwedstrijden zoals 99Design.