Instagram-biografie: ideeën en tips voor een perfecte biografie

Instagram-biografie: ideeën en tips voor een perfecte biografie

Candido Romano Gepubliceerd op 5/22/2024

Instagram-biografie: ideeën en tips voor een perfecte biografie

Een pakkende Instagram-bio samenstellen moet een prioriteit zijn voor elk merk en elke influencer. Een goed geschreven Instagram-bio kan bezoekers niet alleen naar je profiel trekken maar hen ook omzetten in volgers, en uiteindelijk in actieve klanten of fans.

De Instagram-bio is meer dan alleen wat tekst bovenaan je persoonlijke of zakelijke profiel. Het is vaak het eerste wat mensen zien als ze op je profiel belanden, dus is het cruciaal om een goede eerste indruk te maken.

Het schrijven van een Instagram-bio is niet zo eenvoudig als het lijkt, vanwege de karakterlimiet. In deze handleiding leggen we uit hoe je een perfecte en professionele Instagram-bio schrijft die meer volgers, verkeer en verkoop stimuleert.

Instagram bio: voorbeeld
Instagram bio: voorbeeld

Hoe bewerk je je Instagram-biografie

Voordat je begint met het creëren van een effectieve Instagram-bio, moet je weten hoe je deze kunt bewerken. Start de app op je smartphone, ga naar je profiel en selecteer ‘Profiel bewerken’. Kies vervolgens de ruimte onder ‘Biografie’.

Er opent een nieuw scherm waar je je Instagram-bio kunt invoeren met tekst, links of emoji. Als je klaar bent, bevestig je de wijzigingen met het vinkje rechtsboven.

Je kunt je Instagram-biografie ook via een browser op een pc bewerken door naar je profiel te gaan en op ‘Profiel bewerken’ te klikken, hoewel dit eenvoudiger is via een smartphone.

Perfil do Instagram: como editar
Instagram profiel: hoe te bewerken

Aantal tekens voor een Instagram-bio

Voordat je begint met het ontwerpen van een originele Instagram-bio, is het belangrijk om de karakterlimieten te kennen:

  • Je hebt 150 tekens voor de Instagram-bio
  • Je kunt één externe link invoegen
  • Het veld ‘Naam’ kan worden aangepast met maximaal 30 tekens.

Overweeg wat je in je bio wilt opnemen, afhankelijk van je doelen, zoals het vergroten van naamsbekendheid of het benadrukken van een link naar je e-commerce.

Wat te plaatsen in je Instagram-biografie

Bepaal eerst je doelen voor je Instagram-biografie. Wil je je naamsbekendheid vergroten, de aandacht vestigen op je e-commerce link, of je positionering als professional of bedrijf duidelijk maken?

Je Instagram-biografie moet daarom essentiële informatie bevatten:

  1. De sector: vermeld de sector waarin je werkt om direct te laten zien wat je kunt betekenen voor je volgers.
  2. Contactmogelijkheden: maak het eenvoudig voor gebruikers om contact op te nemen, bijvoorbeeld via een e-mailadres of telefoonnummer.
  3. USP (Unique Selling Proposition): gebruik een zin die de uniciteit van het merk of de professional benadrukt.
  4. Locatie: belangrijk voor bedrijven die lokaal producten of diensten verkopen.
  5. Een link: leidt naar een relevante website, e-commerce site of ander online platform.
Voorbeeld van een zakelijk instagramprofiel voor een cosmeticabedrijf
Voorbeeld van een zakelijk instagramprofiel voor een cosmeticabedrijf

Hoe maak je een opvallende Instagram-biografie

De Instagram-biografie dient als het visitekaartje voor een merk of professional aan bezoekers en is vaak het eerste contactpunt met potentiële volgers of klanten. Het is cruciaal dat de bio het merk duidelijk weergeeft en in enkele regels uitlegt waar het voor staat.

Het creëren van een effectieve Instagram-biografie is essentieel om direct duidelijk te maken wat je aanbiedt en wie je doelgroep is.

Gezien de korte aandachtsspanne van de meeste gebruikers, is het belangrijk om voor helderheid en eenvoud te gaan. Neem bijvoorbeeld het merk Pura Vida, dat een netwerk van meer dan 800 ambachtslieden wereldwijd heeft die hun handgemaakte sieraden verkopen. Hun Instagram-biografie is goed gestructureerd, eenvoudig en informatief.

Een ander voorbeeld van een bedrijfsbio op Instagram
Een ander voorbeeld van een bedrijfsbio op Instagram

Het is van groot belang dat je een heldere structuur aanbrengt om je bedrijf of beroep zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.

Toevoegen van beroep aan je naam

Het eerste wat je moet doen is je naam of de naam van je merk invoeren, wat je doorgaans als eerste deelt bij een introductie. Voor een betere vindbaarheid is het essentieel om de precieze bedrijfsnaam te gebruiken, of je beroep toe te voegen aan je naam als je een persoonlijk merk vertegenwoordigt.

Het aanpassen van je beroep of sector doe je echter via het bewerken van je profielnaam, niet je Instagram-biografie. Na het selecteren van ‘Profiel bewerken’, kies je voor de optie ‘Naam’ in plaats van ‘Bio’ om wijzigingen door te voeren. Een nieuw scherm opent waar je je naam en eventueel je beroep of relevante trefwoorden kunt invoeren.

Voorbeeld van de bio van een businesscoach op Instagram
Voorbeeld van de bio van een businesscoach op Instagram

Invoegen van de juiste trefwoorden

Het is belangrijk om de juiste trefwoorden toe te voegen aan zowel je naam als je bio, die je beroep, industrie of niche markeren. Het opnemen van je beroep achter je naam kan aanzienlijk bijdragen aan de SEO op Instagram, wat de vindbaarheid van je profiel verbetert. Dit komt omdat Instagram zoekopdrachten afstemt op de woorden die gebruikt worden in je naamveld. Dus, om een goede SEO-positie te bereiken, is het belangrijk om trefwoorden die relevant zijn voor je niche te gebruiken, zoals ‘Mario Rossi – Copywriter’.

Trefwoorden kunnen ook in je bio worden opgenomen. Voor het vinden van relevante trefwoorden kun je gebruik maken van tools zoals Google Trend of Ubersuggest .

Het aanpassen van het lettertype in je Instagram-biografie

Het is gebruikelijk dat je Instagram-biografieën tegenkomt met afwijkende lettertypen die niet standaard zijn. Dit kan een effectieve methode zijn om jezelf te onderscheiden van anderen door je bio net dat extra persoonlijke tintje te geven, zelfs als het slechts gaat om het cursief zetten van je naam.

Dit proces is vrij simpel: je dient gebruik te maken van specifieke tools zoals LingoJam. Eenmaal op de website kun je jouw tekst invoeren en het resultaat in diverse kleurrijke lettertypen bekijken in een tweede paneel.

Instagram bio van een creatieve ontwerper
Instagram bio van een creatieve ontwerper

Gebruik van emoji’s om emoties uit te drukken

Emoji’s zijn erg populair in Instagram-biografieën en kunnen, indien creatief gebruikt, de aandacht trekken van bezoekers die op jouw profiel landen. Het is wel belangrijk om ze met mate te gebruiken en te zorgen dat elk symbool aansluit bij de waarden van jouw merk.

Ze moeten dus niet willekeurig gebruikt worden, enkel om de bio te vullen of aantrekkelijker te maken. Voordat je ze plaatst, is het handig om de betekenis van elke emoji die je wilt gebruiken goed te kennen. Voor een overzicht van beschikbare emoji’s kun je kijken op websites zoals Emojipedia.

Veel mensen gebruiken emoji’s ook om zinnen te segmenteren of aan het begin van elke zin, om zo een overzichtelijke opsomming te creëren die eenvoudiger leest.

Instagram-bio van de CEO van een bedrijf
Instagram-bio van de CEO van een bedrijf

Toevoegen van merk-specifieke hashtags

Het opnemen van een merkgebonden hashtag in je Instagram-bio is een belangrijke tactiek. Dit helpt niet alleen bij het vormen van een gemeenschap rondom je merk, maar dient ook als een verzamelplaats voor alle content die onder deze specifieke hashtag wordt geproduceerd.

Door een specifieke hashtag voor jouw merk te creëren, kunnen volgers deze gebruiken wat de zichtbaarheid van berichten kan vergroten en zodoende bijdraagt aan de promotie van het bedrijf en het bereiken van een breder publiek. Het is aan te raden om deze hashtags onderaan de bio te plaatsen, na alle contactgegevens.

Toevoegen van een call-to-action

De Instagram-bio is de ideale plek om een call-to-action (CTA) toe te voegen, waarin je je publiek instrueert welke actie ze moeten ondernemen. De CTA moet helder zijn en direct communiceren wat er verwacht wordt, zoals:

  • Directe CTA: “Klik hier om onze producten te kopen.”
  • Duidelijke contactgegevens: “Voor offertes, neem contact op via dit e-mailadres.”
  • Promoties: “Klik voor exclusieve kortingen.”
  • Deelname aan acties: “Doe mee met onze zomerwedstrijd en win…”
Bedrijfsbiografie op Instagram: nog een interessant voorbeeld
Bedrijfsbiografie op Instagram: nog een interessant voorbeeld

Links toevoegen in je Instagram-bio: hulpmiddelen en tips

De link in je bio is een cruciaal element van je Instagram-profiel. Het leidt bezoekers naar je website of e-commerce platform waar ze meer kunnen leren over de diensten of producten die je aanbiedt.

Om een link toe te voegen, ga je naar je profiel, kies je ‘Profiel bewerken’ en voer je het webadres in bij ‘Website’. De keuze van de link hangt af van je strategie en doelstellingen:

  • De link kan verwijzen naar je website om verkeer naar je blog te stimuleren.
  • Je kunt linken naar de Facebookpagina van het bedrijf om groei op dat platform te stimuleren.
  • Als het doel is om inschrijvingen op een nieuwsbrief te verhogen, voeg dan de inschrijvingslink toe.
  • Speciale aanbiedingen kunnen ook via links in de bio worden gepromoot.
Linzi.com bio op de Instagram van het bedrijf
Linzi.com bio op de Instagram van het bedrijf

Instagram laat slechts één link toe in de bio, maar er zijn tools die je helpen om meerdere links via één URL te beheren. Enkele van de beste tools zijn:

  • Linktree: veel gebruikt en gratis;
  • Campsite: biedt meer functies dan Linktree en kost $7 per maand;
  • Tap bio: geavanceerd met opties voor het toevoegen van video’s en inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven;
  • Milkshake: stelt je in staat een complete site te bouwen met alle links en multimedia-elementen om je merk of professionele identiteit te presenteren.

Onthoud dat de Instagram-bio geen statisch element is; het moet regelmatig worden bijgewerkt naarmate zakelijke doelen veranderen, dus het is raadzaam om het actueel te houden door links, inhoud en emoji’s regelmatig te vernieuwen.