De afbeelding leek scherp en duidelijk op het scherm, maar na het afdrukken op papier vertoonde deze een gepixelde, slechte kwaliteit die het project bedierf. Wat ging er mis? In zulke situaties is het cruciaal om de rol van resolutie en de invloed daarvan op het drukproces te begrijpen om te voorkomen dat je geld verspilt aan een teleurstellend resultaat.
Wat betekent ‘resolutie’ van een afbeelding precies?
Resolutie verwijst naar het aantal pixels per inch in een afbeelding, aangeduid als PPI (Pixels Per Inch). Hoe hoger de PPI, hoe meer details de afbeelding bevat, wat resulteert in een scherper en gedetailleerder beeld. Een lage PPI waarde resulteert in een rasterachtige afbeelding waarbij de pixels zichtbaar zijn.
Het belang van de PPI van een afbeelding kan niet worden onderschat, maar zonder context zegt deze waarde weinig. Het moet gerelateerd worden aan andere parameters voor een compleet begrip en om betrouwbaar te kunnen afdrukken.
Afmetingen van de afbeelding
De PPI-waarde hangt direct samen met de afmetingen van de afbeelding, uitgedrukt in pixels. Zolang de afbeelding niet opnieuw wordt bemonsterd (resampled), blijft de verhouding tussen afbeeldingsgrootte en resolutie constant. Een afbeelding van 2000 x 1000px bij 72 PPI heeft dezelfde informatiedichtheid en kwaliteit als een afbeelding van 480 x 240px bij 300 PPI.
Pixels zijn digitale meeteenheden, geen fysieke, wat betekent dat ze niet direct overeenkomen met afmetingen in millimeters of centimeters.
Bestandsgrootte
De resolutie en pixelafmetingen bepalen de bestandsgrootte, uitgedrukt in kilobytes (KB), megabytes (MB), of gigabytes (GB). Een hoger aantal pixels resulteert in meer detail en scherpte bij het afdrukken, maar verhoogt ook de bestandsgrootte, wat meer ruimte op de schijf inneemt en meer verwerkingstijd vereist.
Schermresolutie
De resolutie van het scherm waarop afbeeldingen worden bekeken is ook in pixels uitgedrukt. Een hogere schermresolutie betekent meer pixels per inch. Over het algemeen zijn scherm PPI waarden standaard 72, maar bij nieuwere schermen kan dit veel hoger zijn.
Printerresolutie
Printers gebruiken DPI (Dots Per Inch) in plaats van PPI. Een hogere DPI waarde zorgt voor meer detail in de afdrukken.
PPI versus DPI
Hoewel PPI en DPI gerelateerd zijn, vertegenwoordigen ze verschillende aspecten van beeld- en afdrukresolutie. Voor een kwaliteitsafdruk is 300 PPI standaard, maar met sommige inkjetprinters kan 220 PPI al voldoende zijn. Echter, een PPI lager dan 150 kan ervoor zorgen dat afbeeldingen er modderig en gepixelde uitzien.
Afhankelijk van het media-type kan de vereiste resolutie variëren. Fouten zijn veel zichtbaarder op glanzend papier dan op canvas, wat betekent dat eerstgenoemde strengere resolutie-eisen heeft dan laatstgenoemde.
Beeldcompressieformaten (BMP, TIFF, JPG)
Het kiezen van het juiste compressieformaat is essentieel om een goede beeldkwaliteit te behouden zonder te veel schijfruimte in beslag te nemen. TIFF en BMP zijn ongecomprimeerde formaten die ideaal zijn voor behoud van beeldkwaliteit, terwijl JPG een compressieformaat is dat afhankelijk van het compressieniveau de beeldkwaliteit kan verminderen.
JPG-compressie behoudt de oorspronkelijke afmetingen van een afbeelding, terwijl het de benodigde opslagruimte op de schijf vermindert. Echter, het is van belang om dit proces zorgvuldig uit te voeren, met inachtneming van het beoogde gebruik van de afbeelding, aangezien compressie de kwaliteit en scherpte kan verminderen.
Dezelfde afbeelding, met dezelfde resolutie (150ppi) en afmetingen (259 x 295 px), maar met verschillende JPG-compressieniveaus.
Wat te doen als de resolutie van een afbeelding te laag is?
Als een afbeelding te lage resolutie heeft voor het gewenste afdrukformaat, is het verkleinen ervan de beste optie. Als de afbeelding toch in een groter formaat gebruikt moet worden, zijn er technieken zoals resampling of het toepassen van een mezzotint filter in Photoshop die de zichtbaarheid van pixels kunnen verminderen, hoewel deze methoden geen nieuwe details toevoegen.
Een goed begrip van hoe resolutie werkt en de invloed ervan op afdrukken is cruciaal om professionele en effectieve resultaten te behalen. In veel gevallen is het wijzigen van de afbeelding naar een geschiktere grootte en resolutie de sleutel tot succes.
1.Het opnieuw samplen van een afbeelding.
Het resamplen van een afbeelding kan worden uitgevoerd in Photoshop en houdt in dat je het aantal pixels van een afbeelding wijzigt. Dit kan zowel worden gedaan om de resolutie te verlagen, waardoor de afbeelding lichter wordt, als om de resolutie te verhogen. Hoewel het op het eerste gezicht een ideale oplossing lijkt voor problemen gerelateerd aan resolutie, creëert deze bewerking geen nieuwe details in de afbeelding en voegt het ook geen scherpte toe. Wat het doet is nieuwe pixels creëren op basis van bestaande, waarbij het programma ‘gokt’ naar de juiste kleur.
Deze techniek kan nuttig zijn om het opvallen van het pixelraster te minimaliseren, maar de afbeelding kan nog steeds korrelig blijven. Soms is het toevoegen van wat ruis tijdens de nabewerking nuttig, maar over het algemeen is het beter om deze methode met mate te gebruiken en te testen of het daadwerkelijk een verbetering oplevert.
Dezelfde afbeelding, eerst op 216 x 147px en 72ppi (boven) en vervolgens op 1500 x 1021px en 300ppi na resampling (onder), ingezoomd. Zoals te zien is, heeft de geresamplede afbeelding niet meer detail, enkel meer pixels.
2.Het mezzotint scherm.
Een alternatieve methode is het toepassen van een speciale behandeling om een korrelig uiterlijk te voorkomen, terwijl de inhoud van de afbeelding behouden blijft. Een halftoonscherm, dat uitgevoerd kan worden in Photoshop, verdeelt het origineel in kleine, gedrukte gebieden van één kleur. Dit is niet geschikt voor elke afbeelding of foto, maar kan bijzonder nuttig zijn voor zwart-wit afbeeldingen.
Dezelfde afbeelding met een halftoonscherm (onder).
3.Printen en scannen van de afbeelding.
Een andere poging die het overwegen waard is, is het afdrukken van de afbeelding met een geschikte resolutie en het vervolgens scannen van deze afdruk met een hogere resolutie voor gebruik in grotere formaten. Wanneer je de gescande afbeelding vergroot, worden de inktdeeltjes zichtbaar, wat in veel gevallen beter is dan een zichtbaar pixelraster.
Helaas zijn er weinig snelle oplossingen als de resolutie van een afbeelding te laag is. Het belangrijkste is echter om te begrijpen hoe resolutie werkt en hoe dit de afdruk beïnvloedt. Vaak is het wijzigen van de afbeelding en het kiezen van een afbeelding met een geschikte grootte en resolutie cruciaal voor een professionele en effectieve afdruk.