12 podcasts die creatievelingen inspireren

12 podcasts die creatievelingen inspireren

Tara Roskell Gepubliceerd op 5/27/2024

Indien je ooit verlangt naar een dosis inspiratie, of wellicht naar wat ‘virtueel’ gezelschap tijdens je reizen of bij het uitvoeren van je creatieve projecten, dan zijn deze inspirerende creatieve podcasts zeker iets voor jou.

Your Creative Push

Gestart door Youngman Brown, beter bekend als Mike Young, lanceerde hij Your Creative Push in 2015. Mike, een fervent schrijver, voelde zich ontmoedigd doordat hij geen tijd kon vrijmaken voor zijn creativiteit. In zijn zoektocht naar inspirerende podcasts en het niet kunnen vinden van een die hem hielp zijn creatieve blokkades te doorbreken, besloot hij zijn eigen serie te starten. Your Creative Push biedt gesprekken met creatieve geesten uit diverse domeinen en carrièrefasen, waarin zij hun ervaringen delen en vertellen wat in hun loopbaan succesvol was. Ondanks de diverse achtergronden van de gasten, zul je je waarschijnlijk in velen kunnen vinden. Voor degenen die gericht zoeken naar inspiratie binnen hun specifieke creatieve niche, biedt Youngman de perfecte inhoud.

Art for All

Deze podcast, gepresenteerd door Danny Gregory, focust op het democratiseren van kunst en het toegankelijk maken ervan voor iedereen. Ook als je twijfelt aan je eigen artistieke vaardigheden, kan Art for All je wellicht overtuigen van het tegendeel. Danny bespreekt regelmatig onderwerpen solo, zoals “De vrees voor het tekenen”. Zijn unieke stemgeluid en vermogen om verhalen te vertellen, gekoppeld aan zijn aanmoediging om zelf kunst te creëren tijdens het luisteren, maken deze podcast bijzonder. Als mede-oprichter van Sketchbook Skool en auteur van meerdere bestsellers op het gebied van kunst en creativiteit, weet Danny Gregory waar hij over praat.

3 Point Perspective

Voor fans van de populaire Inktober uitdaging is een van de hosts van 3 Point Perspective, Jake Parker, geen onbekende. Samen met Will Terry en Lee White verkennen deze drie professionele illustratoren alles wat met illustratie te maken heeft. Of je nu al illustrator bent of het ambieert te worden, deze podcast is voor jou bedoeld. De thema’s variëren van het verfijnen van je illustratiestijl tot aspecten van het illustratorenleven en de zakelijke kant van het vak. Een bijzonder vermakelijke aflevering ging over de blunders die ze door de jaren heen hebben gemaakt. Voor een combinatie van leren en lachen is Episodio 04: Our Most Embarrassing Stories in Illustration.

The Deeply Graphic Design Cast

Deze podcast verscheen enkele jaren geleden en vulde de behoefte aan een podcast van grafisch ontwerpers voor ontwerpers. Voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen in de designwereld en tegelijkertijd professioneel advies zoekt, is The Deeply Graphic Design Cast een uitstekende keuze. Het luisteren naar deze podcast kan het gevoel geven alsof je samen met collega-ontwerpers in een klein kantoor zit en over favoriete onderwerpen discussieert. Naast gesprekken tussen de drie co-hosts over diverse thema’s, worden ook gasten uit de designindustrie geïnterviewd die inzichten delen om je carrière of expertise te bevorderen. Enkele voorbeelden van besproken onderwerpen zijn: “5 manieren om je ontwerphonorarium te verhogen” en “Tips voor ontwerpers om passief inkomen te genereren”.

The Accidental Creative

Host Todd Henry bespreekt in Accidental Creative gewoonten die je creativiteit voeden en levend houden. Vooral de afleveringen waarin hij benadrukt dat productiviteit en creativiteit hand in hand gaan, resoneren sterk. Voor iedereen die zich wel eens creatief uitgeput heeft gevoeld of tegen een blokkade is aangelopen, zullen deze gesprekken herkenbaar zijn. Todd voert ook interviews met creatieven die advies geven over tijdmanagement, het ontwikkelen van creatieve routines en geïnspireerd blijven. Deze podcast is een go-to voor wie een motivatieboost nodig heeft. Todd Henry is tevens auteur van meerdere boeken over creativiteit.

Pencil Kings

Hoofdzakelijk gericht op kunst, biedt Pencil Kings onderwerpen die ook voor illustratoren en ontwerpers relevant kunnen zijn. Recente afleveringen focussen op kunstenaars die besluiten serieus met kunst aan de slag te gaan, terwijl eerdere afleveringen advies geven over hoe je een carrière als striptekenaar, ontwerper of illustrator kunt starten. Ook de zakelijke aspecten van kunst en design komen aan bod.

Design Matters met Debbie Millman

Als een van de langstlopende podcasts in het domein van design en creativiteit, biedt Design Matters van Debbie Millman al meer dan 14 jaar inzichten en interviews met een breed scala aan creatieven. De diepgaande en goed georganiseerde interviews met ontwerpers, kunstenaars, illustratoren, fotografen en schrijvers bieden een schat aan kennis. Een memorabele aflevering is die met Jessica Walsh e Timothy Goodman, die spraken over hun project 40 Days of Dating, wat zowel een boek als een toekomstige film is.

Side Hustle Show

Hoewel niet direct een creatieve podcast in de traditionele zin, biedt Side Hustle Show van Nick Loper talloze ideeën voor creatieven om hun vaardigheden om te zetten in extra inkomsten. Nick interviewt wekelijks personen die succesvol bijverdienen of hun passie hebben omgezet in een deeltijd- of voltijdbaan, evenals marketingexperts die advies geven over het ontwikkelen van je onderneming.

NPR TED Radio Hour

Bekend van de TED Talks, biedt het TED Radio Hour een samenvatting van deze lezingen in podcastvorm, gericht op specifieke thema’s zoals vreugde, ontwerp en innovatie. Een uitstekende bron van inspiratie die je nieuwsgierig maakt naar de volledige TED Talks.

The Creative Penn

Joanna Penn’s The Creative Penn richt zich op schrijven en ondernemerschap, met onderwerpen die relevant zijn voor creatieven uit alle disciplines. Zelfs als schrijven niet je hoofdfocus is, biedt de podcast waardevolle inzichten in creatief ondernemerschap en zelfpublicatie, gebaseerd op Joanna’s ervaringen als succesvolle creatieve ondernemer.

Chase Jarvis Live Show

Fotograaf en oprichter van Creative Live, Chase Jarvis, interviewt in zijn podcast vooraanstaande artiesten, beroemdheden en creatieve ondernemers, met als doel te inspireren en creatieve geesten te motiveren. Beschikbaar in zowel audio als videoformaat, biedt de show professionele inzichten en tips.

Creative Pep Talk

Andy J Miller (Andy J Pizza) presenteert Creative Pep Talk, gericht op het bieden van advies en motivatie voor het nastreven van een succesvolle creatieve carrière. Met zowel solo-afleveringen als interviews met experts, behandelt de podcast thema’s die elke creatieveling aangaan, van het vinden van je eigen stijl tot het maken van reclame voor je werk.

Voor wie op zoek is naar creatieve inspiratie, bieden deze podcasts een breed scala aan inzichten en verhalen om te verkennen.