athlete face

markus eder

Freeski

«Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijn grens te komen
en deze geduldig en onvermoeibaar steeds een beetje te verleggen:
zoals een reis die nooit ophoudt, een eindeloos prachtig avontuur.»

Over mijzelf

Ik doe aan freeskiën
Ik ben in 1990 in Brunico, Italië geboren
Ik woon in Lutago, in het Ahrntal, Noord-Italië

Athlete Main Picture

Mijn sport

Freeskiën is een bepaalde stijl van skiën die verschillende disciplines omvat en zowel in verse sneeuw als in een sneeuwpark beoefend wordt.

Freestyle skiën wordt voornamelijk beoefend in sneeuwparken. Dat zijn pistes die speciaal voor newschool skiërs en snowboarders zijn gemaakt, met diverse constructies, zoals kickers (schansen), halfpipes (halve buizen) en rails (waarover je kunt glijden).

Freeride skiën wordt buiten de pistes beoefend. De sprongen worden zonder steunconstructie gemaakt en er worden sporen in de verse sneeuw van de hellingen getrokken.

In de Verenigde Staten is het een van de populairste wintersporten en in 2014 was het op de Spelen in Sotsji een olympische discipline. «Ik heb aan vele sporten gedaan en beoefen er nog steeds een aantal, maar alleen voor skiën voel ik die tomeloze passie, die enorme obsessie. Het voelt meer alsof skiën míj heeft gekozen dan andersom. De meeste skiërs kiezen voor één van de twee disciplines, maar ik kan niet zonder de verse sneeuw noch zonder het sneeuwpark».

2014

European Skier of the Year

2013

1ste plaats SWATCH Freeride World tour (Monte Bianco, Courmayeur, Italië)

2012

1ste plaats Heat finale Swatch Skiers Cup - Team Europe, Valle Nevado, Chili

Mijn wedstrijdschema

Het winterseizoen 2015/2016 is in juni geëindigd en in de zomermaanden heb ik, ver weg van de sneeuw, getraind om weer in vorm te komen. Deze maand (augustus) ga ik naar de gletsjers in Zwitserland en Frankrijk.

Newsletter Sign

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Uw gegevens worden niet aan derden doorgegeven.