Groene Spelling?

Heb je jezelf wel een afgevraagd wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek? Sta je er wel eens bij stil waarom een uitgever een bepaald lettertype kiest en wat er zou gebeuren als ze een ander lettertype zouden kiezen? En wat denk je van de globale kosten voor inkt en papier bij een kleine spellingsverandering?

Dit zijn afwegingen die we elke dag moeten maken. En soms zorgt dat voor gekke en complexe gedachtegangen. Met decennia's aan ervaring hebben we besloten om een paar van die kleine “wat als...” uit te zoeken. De resultaten waren op zijn zachtst gezegd...verrassend.

Het Lettertype Waar Iedereen Graag Een Hekel Aan Heeft

Laat een ding duidelijk wezen: printerinkt is echt heel erg duur. Hoe duur? Nou, zo duur dat als het per liter verkocht zou worden, het meer zou kosten dan 4 flessen van hetzelfde formaat uitstekende whiskey of Chanel No 5. Het ruikt ook nog eens niet net zo lekker, maar dat is een ander verhaal.

Printerinkt is zo duur, dat zelfs iets onschuldigs als het veranderen van lettertype verrassende financiële consequenties kan hebben. Echt waar: het ene lettertype is het andere niet. Als dit artikel bijvoorbeeld in Comic Sans geschreven zou zijn, zou het meer inkt kosten (en zou niemand het meer lezen). Het is een gedrongen lettertype en als het gebruikt wordt in grootte 12 op een standaard vel A4 papier betekent dat 5,74% van je pagina met inkt bedekt zou zijn. Ter vergelijking: helvetica heeft een inktbedekking van 5,45%, terwijl Garamond maar 4,47% bedekt.

Zulke verschillen lijken misschien geen verschil uit te maken in een boek. Maar geloof ons; de impact zou enorm zijn, zelfs in kleinere oplages. Kijk maar eens naar Helvetica bijvoorbeeld. Het verschil qua dekking tussen Helvetica en Comic Sans is circa 5,32%. Probeer nu eens een wereld voor te stellen waarin iedereen Helvetica gebruikt (dat is niet zo moeilijk aangezien het gebruikt wordt door een aantal van de grootste merken ter wereld). Stel je nu eens voor dat een onbekende ramp (draken??) ervoor zorgt dat iedere typograaf ter wereld over moet schakelen op het meest gehate lettertype ter wereld. Ben je er nog? Ok, hier begint het eng te worden: de consequenties zouden extreem zijn.

Dankzij deze omschakeling zouden we wereldwijd per jaar zo'n 3,77 miljoen extra inktpatronen gebruiken. Met een gemiddelde prijs van $23.15 per inktpatroon, zou dit voor de print en typografische sector voor een financieel zwart gat van 87,3 miljoen zorgen. Het is officieel mensen: het gebruik van Comic Sans zou tot een financiële ondergang leiden (en alleen al tot honderden zenuwinzinkingen in de designsector).

Red de Planeet, Een Woord per Keer

Deze rare gedachte zorgde ervoor dat we na gingen denken over de impact van andere veranderingen. We kennen allemaal de eeuwenlange discussie over de Britse versus de Amerikaanse spelling. Meestal gaat het niet verder dan jij zegt color, ik zeg colour. Maar we wilden verder kijken dan dat. Dus besloten we de impact op het milieu te berekenen voor het gebruik van de ene of de andere spelling.

Als eerste hebben we op Google Books Ngram gecheckt hoe vaak “colour” gebruikt werd in de bibliotheek met 8 miljoen boeken. Het antwoord leek niets voor te stellen – colour’ staat voor 0.0027763711% van alle woorden in hun digitale bibliotheek – maar we wisten al uit eerdere experimenten dat kleine getallen grote verschillen kunnen maken en dus gingen we verder.

Voor de volgende stap moesten we een aantal aannames doen. Om het rekenwerk eenvoudig te houden bepaalden we dat een gemiddelde pagina 500 woorden telt. Dus als 'colour' voor 0.0027763711% van alle woorden staat, dan zou het 0.013881856 keer per pagina voor moeten komen.

Hier begint het moeilijk te worden. We bepaalden daarnaast dat ieder woord gemiddeld 4,5 karakters telt. Dit betekent dat een gemiddelde pagina 2.250 karakters telt. Aangezien 'colour' een karakter meer telt, zou het overstappen op 'color' ons 0.013881856 karakters per pagina besparen. Dit betekent dat het gemiddelde aantal karakter per pagina 2.249,986118zou worden.

Aangezien het aantal karakters minder wordt, wordt de pagina ook korter (met 0.000616971%). Dit zou een besparing van een hele pagina betekenen voor iedere 162.082 geprinte pagina's. En wij mensen printen een heleboel pagina's.

Er wordt geschat dat uit een boom 80.500 pagina's. Dit zou beteken dat het omschakelen van 'colour' naar 'color' een boom zou sparen voor iedere 13 biljoen geprinte pagina's. Dit lijkt misschien niet veel, maar denk eens aan de serie van Harry Potter. Er zijn naar schatting 1,9 triljoen pagina's van Harry Potter geprint (waarbij de enorme hoeveelheden aan schrikbarende fanfictie niet meegeteld worden). Door hier de Amerikaanse spelling te gebruiken hadden we – in theorie, in ons volledig hypothetische scenario 145 bomen kunnen sparen. Dat is gelijk aan een normaal bemeten bos.

Bomen in Overvloed!

In gewone woorden zouden de resultaten nog indrukwekkender zijn. We willen het niet voor je verpesten, maar wist je dat het gebruik van 'labor' in plaats van 'labour' 300 bomen zou kunnen sparen bij een gelijksoortig printproces. In de grafiek hieronder vind je nog meer gegevens en nog meer redenen waarvoor je Comic Sans zou moeten haten (mocht je ze nog nodig hebben). Scroll naar beneden om meer te weten te komen.

License: Creative Commons Attribution No Derivatives 4.0.